fbpx

Ali bo sledil Spexit? Voditelj španske domoljubne stranke VOX po odločitvi Sodišča EU pozval k izstopu Španije iz EU

Santiago Abascal (Foto: epa)

Ali bo Brexitu sledil še Spexit? Španska domuljubna stranka Vox zahteva izstop Španije iz Evropske unije zaradi odločitve Sodišča EU, ki je katalonskemu politiku Oriolu Junquerasu podelilo parlamentarno imuniteto.

Novica, da bi lahko Španija zapustila Evropsko Unijo, se je razširila nekaj dni po tem, ko so o podobnih težnjah razmišljali na Poljskem. Voditelj španske domoljubne stranke Vox Santiago Abascal je komentiral, da je Sodišče EU z odločitvijo o podelitvi parlamentarne imunitete poseglo v notranje zadeve in suverenost Španije.

Oriol Junqueras je eden izmed obtožene deveterice katalonskih voditeljev, ki jih španske oblasti zadržujejo v zaporu zaradi osamosvojitvenih teženj Katalonije. Čeprav je v zaporu, je bil na letošnjih evropskih volitvah izvoljen za evropskega poslanca. Sodišče EU je zavrnilo vse argumente španskih vladnih oblasti ter razsodilo, da se Junqueras lahko vrne na svobodo po podelitvi parlamentarne imunitete Evropskega parlamenta.

Oriol Junqueras (Foto: epa)

Evropsko sodišče na prostost spušča teroriste in posiljevalce
Po poročanju portala Voice of Europe je Abascal Evropskemu sodišču očital, da na prostost spuščajo teroriste in posiljevalce. “Evropsko sodišče se nam posmehuje v obraz, ko bodo še Puigdemontu podelili politični mandat za opravljanje funkcije evropskega poslanca. Španija ne sme dopustiti, da katerokoli tuje sodišče napada našo varnost in suverenost. Vox ne bo dopustil več nobenega poniževanja Španije,” je jezno zaključil Abiscal. Politična stranka Vox je bila eno največjih presenečenj na zadnjih španskih predčasnih parlamentarnih volitvah. Po zadnjih javnomnenjskih anketah se njihova podpora giblje okoli 16 odstotkov podpore.

Luka Perš