Socialisti bodo imeli težave pri sestavljanju nove koalicije, domoljubna stranka Vox glavna zmagovalka španskih volitev

Pedro Sanhez, španski premier (Foto: STA)

Pedro Sanhez, španski premier. (Foto: STA)

V nedeljo so Španci na predčasnih parlamentarnih volitvah volili nov parlament. Ne glede na zmago socialistov je največja zmagovalka španskih volitev domoljubna stranka Vox. Svoj volilni rezultat iz aprilskih parlamentarnih volitev so podvojili in po novem zasedajo 52 poslanskih sedežev. Socialisti, relativni zmagovalci volitev, bodo tudi tokrat imeli težavo s sestavljanjem vlade. Drugo mesto je osvojila Ljudska stranka z 88 osvojenimi sedeži. 

Na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah so znova slavili socialisti aktualnega španskega predsednika vlade Pedra Sancheza. Ne glede na zmago pa bo tudi tokrat aktualni zmagovalec s težavo sestavil koalicijo v 350-članskem španskem parlamentu, osvojili so namreč 121 sedežev. Koalicijsko sodelovanje jim je ponudila radikalno leva stranka Podemos z osvojenimi 35 sedeži. Največje presenečenje so znova pripravili v domoljubni stranki Vox, ki se je aprila prvič uvrstila v parlament. Tokrat so osvojili 52 poslanskih sedežev ter podvojili rezultat iz aprila.

Na odličen rezultat Voxa se je odzval predsednik stranke Santiago Abascal z besedami, da bodo še naprej gradili patriotsko alternativo. Špance pa je zajel “italijanski sindrom”, saj so se na volitve odpravili že četrtič v zadnjih štirih letih. Drugo mesto je osvojila Ljudska stranka z 88 osvojenimi sedeži. Konservativno-liberalna stranka Državljani je osvojila 10 sedežev.

Predsednik domuljubne stranke VOX Santiago Abascal (Foto:STA)

Predsednik domoljubne stranke Vox Santiago Abascal (Foto: STA)

Napeto je bilo v Kataloniji – volišča varovalo 12 tisoč policistov
V Kataloniji še naprej vlada obsedeno stanje. Zaprti so številni katalonski voditelji za neodvisnost Katalonije, še vedno potekajo množične demonstracije v tej španski pokrajini. Za varnost na volitvah v Kataloniji je tako skrbelo kar 12 tisoč policistov. Napeto politično stanje v slogu španske politične televizijske serije “Secretos de Estado” pa bo potekalo tudi v naslednjih mesecih.

Luka Perš

 • freedomfighter

  Torej sindrom evrope…desnica se vedno bolj deli na konzervativce in nacionaliste tako da en drugemu kradejo glasove, levica pa na ta racun dobiva volitve

  • Den456

   Levičarji pa ste res tisti, ki to lahko oporekate. Samo v Sloveniji imate 6 strank, na naslednjih volitvah pa lahko pričakujemo spet nekaj novih. Vam bo tovariš Milan povedal koliko jih je potrebno ustvariti.

   • freedomfighter

    Kot prvo nisem levicar in ne volim levih strank…drugic pa levih strank je lahko sto pa po volitvah stopijo skupaj na desnici pa stranke dosti tezje sodelujejo glede na to da so konzervativci delno globalisti in seveda veliki zagovorniki eu nacionalisti pa nasprotniki globalizma, eu pa se rahlo socialisticne ekonomske ideje imajo…poglej stanje v eu…se le penova in salvini se strinjata le v anti eu poziciji in v nicemer drugem…nacionalisti ne bodo imeli nikol moci kot ostale opcije ker ima vsaka drzava svoje cilje ki so po navadi v nasprotju s cilju druge drzave…skratka slovenski in madzarski nacionalist se bosta vedno kregala o tem kje naj stoji meja in jima bo to otezevalo sodelovanje

 • xtc

  Še en dokaz,da se pamet postopoma vrača ,a za visoko ceno;jasno je namreč ,da tako Španija,kot Čile nujno rabita nazaj voditelja kot nekoč,kot sta bila Franco in pinochet,ki sta socialistične norosti,kot so tele danes bila prisiljena ustaviti s silo.
  Seveda ,se oba danes obmetava z vzdevkom predvsem z levičarskih logov,da je šlo za fašista in zločinca,seveda pa se zamolči najpomembnejše,da oba nista bila samonikla ampak posledici socialističnega norenja in blodenj in zločinov ter kraj.
  Ker stza se socialistov lotila z enakimi sredstvi kot oni preje tistih,ki so jih hoteli pokrast,oropat in pobit-sta bila najslabša,čeprav nista bila nič slabša od socialistov,ki so vojni pač izgubili,generala pa rešila državi in narod pred najhujšim,sedaj,ko socialisti izgubljajo po vsej J Ameriki,pa delajo zdraho zopet v Čilu.
  Če je Franco Španijo rešil pred propadom pa mu Španci niso hvaležni,česa jih je rešil s svojo odločnostjo,žal mnoga njega dejanja,kot Pinocheta niso ravno vredna pohval in občudovanja,a v položajih kot sta se z državama znašla edini izhod pred zlomom.
  In nenazadnje franco je preko Španije omogočil beg mnogim Angleškim in Ameriškim,pilotom in agentom,tudi Judom,pa tudi nakoncu nekaterim veljakom Reicha na koncu a je bila država trdna in varna ter mirna,takoj ko se je zopet zaredilsocializem in prerazbohotil,se je država zopet znašla pred kolapsom in dokler se ne bo otresla socialistov z oblasti nebo nič bolje.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!