Socialisti bodo imeli težave pri sestavljanju nove koalicije, domoljubna stranka Vox glavna zmagovalka španskih volitev

Pedro Sanhez, španski premier (Foto: STA)

Pedro Sanhez, španski premier. (Foto: STA)

V nedeljo so Španci na predčasnih parlamentarnih volitvah volili nov parlament. Ne glede na zmago socialistov je največja zmagovalka španskih volitev domoljubna stranka Vox. Svoj volilni rezultat iz aprilskih parlamentarnih volitev so podvojili in po novem zasedajo 52 poslanskih sedežev. Socialisti, relativni zmagovalci volitev, bodo tudi tokrat imeli težavo s sestavljanjem vlade. Drugo mesto je osvojila Ljudska stranka z 88 osvojenimi sedeži. 

Na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah so znova slavili socialisti aktualnega španskega predsednika vlade Pedra Sancheza. Ne glede na zmago pa bo tudi tokrat aktualni zmagovalec s težavo sestavil koalicijo v 350-članskem španskem parlamentu, osvojili so namreč 121 sedežev. Koalicijsko sodelovanje jim je ponudila radikalno leva stranka Podemos z osvojenimi 35 sedeži. Največje presenečenje so znova pripravili v domoljubni stranki Vox, ki se je aprila prvič uvrstila v parlament. Tokrat so osvojili 52 poslanskih sedežev ter podvojili rezultat iz aprila.

Na odličen rezultat Voxa se je odzval predsednik stranke Santiago Abascal z besedami, da bodo še naprej gradili patriotsko alternativo. Špance pa je zajel “italijanski sindrom”, saj so se na volitve odpravili že četrtič v zadnjih štirih letih. Drugo mesto je osvojila Ljudska stranka z 88 osvojenimi sedeži. Konservativno-liberalna stranka Državljani je osvojila 10 sedežev.

Predsednik domuljubne stranke VOX Santiago Abascal (Foto:STA)

Predsednik domoljubne stranke Vox Santiago Abascal (Foto: STA)

Napeto je bilo v Kataloniji – volišča varovalo 12 tisoč policistov
V Kataloniji še naprej vlada obsedeno stanje. Zaprti so številni katalonski voditelji za neodvisnost Katalonije, še vedno potekajo množične demonstracije v tej španski pokrajini. Za varnost na volitvah v Kataloniji je tako skrbelo kar 12 tisoč policistov. Napeto politično stanje v slogu španske politične televizijske serije “Secretos de Estado” pa bo potekalo tudi v naslednjih mesecih.

Luka Perš