fbpx

Ali bo Velika Britanija s pošiljanjem svojih vojnih ladij v Južno kitajsko morje sprožila začetek 3. svetovne vojne?

Foto: epa

Britanci so odločili, da bodo kljub veliki napetosti, zaradi nevarnosti začetka 3. svetovne vojne, poslali svoje nove ‘ogromne’ letalonosilke v Južno kitajsko morje.

Britanski politik Boris Johnson je razkril, da bodo to akcijo izpeljali z namenom predstavitve svoje podpore, za navigacijske pravice po mednarodnem morju, v času ko želi Kitajska morje imenovati za svoje. Ta poteza bo najverjetneje povzročila ogenj v strehi pri pekinških uradnikih.

Johnson pove, da je prva misija novih letalonosilk, preprosta plovba na območju mednarodnih voda, kjer je nujno potrebna svobodna plovba, zaradi svetovnega trgovanja.

Britanski zunanji minister je v svojem govoru v Avstraliji še povedal, da sta po površini letalonosilki večji, kot westminstrska palača, še večji njihov argument pa so pravične plovne poti, ki jih Kitajska želi imenovati za svoje. Dodal je, da ni namen misije razjeziti sovražnike, temveč le zagotoviti, da se upoštevajo zakoni, ki omogočajo pomembna mednarodna trgovanja.

Foto: Twitter.

Britanski obrambni minister Michael Fallon je včeraj potrdil, da bodo naslednje leto na to območje poslali vsaj eno vojno ladjo, vendar ni želel izdati, katero.

Novi letalonosilki, Queen Elizabeth in njena sestra Prince of Wales, ki sta skupno vredni dobre 3 milijarde funtov, sta največji vojni ladji, ki so ju kdaj koli zgradili inženirji kraljeve mornarice. Vendar pa po informacijah nekaterih virov letalonosilka Queen Elizabeth, ki je odplula na preizkusno vožnjo že prejšnji mesec, naj še ne bi bila operativna do leta 2020, Prince of Wales pa ne bo pripravljena do leta 2023.

Foto: Twitter

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministra Geng Shuang je izjavil, da upoštevajo pravila navigacijskih pravic po mednarodnem morju, vendar nasprotujejo vsem državam, ki želijo njihovo suverenost izkoristiti in ogroziti varnost njihove države.

N. Š.