Ali je Evropa še pluralna? Levičarska nevladna organizacija dosegla, da je Facebook tik pred volitvami blokiral strani, naklonjene italijanski vladi

Facebook (Foto: Voice of Europe)

Pritisk na vse tiste, ki se ne strinjajo z levičarskimi idejami, se pred evropskimi volitvami le še stopnjuje. Facebook je tako dva tedna pred evropskimi volitvami blokiral kar 23 strani, naklonjenih zdajšnji italijanski vladi. Vse to na zahtevo levičarske nevladne organizacije Avaaz, ki se ukvarja predvsem z okoljskimi problemi ter človekovimi pravicami.

Številni primeri v zadnjem času nakazujejo na to, da medijski pluralizem v Evropi dokončno umira. Družbena omrežja namreč še naprej omogočajo širjenje levičarskih idej, strani, ki se z njimi ne strinjajo, pa so mnogokrat izbrisane ali blokirane, pogosto kar na zahtevo levičarskih nevladnih organizacij.

Za zadnji tovrstni primer je poskrbelo družbeno omrežje Facebook, ki je je le dva tedna pred evropskimi volitvami blokiralo 23 pomembnih italijanskih strani s kar 2,5 milijona sledilcev. Po poročanju spletnega portala Voice of Europe je velika večina omenjenih strani odkrito podpirala trenutno italijansko vlado, ki jo sestavljata desna Liga in populistično Gibanje petih zvezd ter je znana predvsem po uspešni zajezitvi migrantskega vala na svojem ozemlju. Za slednje se lahko Italijani zahvalijo predvsem svojemu notranjemu ministru Matteu Salviniju.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini (Foto: arhiv Demokracije)

Poročilo levičarske nevladne organizacije Avaaz
Kot razlog za drastično potezo je Facebook je navedel sovražni govor ter delitve, ki naj bi jih omenjene strani spodbujale glede cepljenja ter migrantske in judovske problematike. Več kot očitno pa je, da je bila odločitev tesno povezana s poročilom levičarske nevladne organizacije Avaaz, katere člani sami zase pravijo, da se ukvarjajo predvsem z okoljskimi problemi ter človekovimi pravicami. Tiskovni predstavnik Facebooka se je namreč omenjeni organizaciji zahvalil za poročilo, v katerem je ta več italijanskih strani obtožila, da širijo lažne novice.

Foto: Avaaz

Obračunavanje z nazorskimi nasprotniki, zapakirano v kontekst sovražnega govora
Ne glede na vse je jasno, da je glavni cilj omenjenega manevra predvsem vplivati na razplet prihajajočih evropskih volitev v Italiji, kjer desna vlada uživa visoko podporo. Kot že mnogokrat pred tem pa so levičarji vse skupaj tudi tokrat zapakirali v kontekst sovražnega govora. Slednjega se sicer najpogosteje poslužujejo ravno oni sami, pa zato praktično nikoli niso sankcionirani.

M. D.