Ali je Evropa še pluralna? Levičarska nevladna organizacija dosegla, da je Facebook tik pred volitvami blokiral strani, naklonjene italijanski vladi

Facebook (Foto: Voice of Europe)

Pritisk na vse tiste, ki se ne strinjajo z levičarskimi idejami, se pred evropskimi volitvami le še stopnjuje. Facebook je tako dva tedna pred evropskimi volitvami blokiral kar 23 strani, naklonjenih zdajšnji italijanski vladi. Vse to na zahtevo levičarske nevladne organizacije Avaaz, ki se ukvarja predvsem z okoljskimi problemi ter človekovimi pravicami.

Številni primeri v zadnjem času nakazujejo na to, da medijski pluralizem v Evropi dokončno umira. Družbena omrežja namreč še naprej omogočajo širjenje levičarskih idej, strani, ki se z njimi ne strinjajo, pa so mnogokrat izbrisane ali blokirane, pogosto kar na zahtevo levičarskih nevladnih organizacij.

Za zadnji tovrstni primer je poskrbelo družbeno omrežje Facebook, ki je je le dva tedna pred evropskimi volitvami blokiralo 23 pomembnih italijanskih strani s kar 2,5 milijona sledilcev. Po poročanju spletnega portala Voice of Europe je velika večina omenjenih strani odkrito podpirala trenutno italijansko vlado, ki jo sestavljata desna Liga in populistično Gibanje petih zvezd ter je znana predvsem po uspešni zajezitvi migrantskega vala na svojem ozemlju. Za slednje se lahko Italijani zahvalijo predvsem svojemu notranjemu ministru Matteu Salviniju.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini (Foto: arhiv Demokracije)

Poročilo levičarske nevladne organizacije Avaaz
Kot razlog za drastično potezo je Facebook je navedel sovražni govor ter delitve, ki naj bi jih omenjene strani spodbujale glede cepljenja ter migrantske in judovske problematike. Več kot očitno pa je, da je bila odločitev tesno povezana s poročilom levičarske nevladne organizacije Avaaz, katere člani sami zase pravijo, da se ukvarjajo predvsem z okoljskimi problemi ter človekovimi pravicami. Tiskovni predstavnik Facebooka se je namreč omenjeni organizaciji zahvalil za poročilo, v katerem je ta več italijanskih strani obtožila, da širijo lažne novice.

Foto: Avaaz

Obračunavanje z nazorskimi nasprotniki, zapakirano v kontekst sovražnega govora
Ne glede na vse je jasno, da je glavni cilj omenjenega manevra predvsem vplivati na razplet prihajajočih evropskih volitev v Italiji, kjer desna vlada uživa visoko podporo. Kot že mnogokrat pred tem pa so levičarji vse skupaj tudi tokrat zapakirali v kontekst sovražnega govora. Slednjega se sicer najpogosteje poslužujejo ravno oni sami, pa zato praktično nikoli niso sankcionirani.

M. D.

 • Janez Kepic-Kern

  POSREDUJEM – Z INTERNETA. L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  PISMO SPODNJE SLOVENKE J.C. JUNCKERJU.

  ne bom napisala SPOŠTOVANI, ker vas ne spoštujem, niti GOSPOD, ker niste niti ena črka te besede, niti ne bom napisala VAS z veliko začetnico, ker niste veliki.

  Po videnem in slišanem dne 14. 2. 2018, ko ste (spet) izkazovali politično-ljubezenske jezične mišice na mlin vašega takratnega obiskovalca, namesto da bi izpostavili pravno disciplino ter priznavanje in spoštovanje le-te, ste ponovno pokazali svojo klovnovsko, norčevsko licemerno igro. Prav tako se je tega dne pokazala diskriminacija do slovenske besede, slovenski novinarji so morali molčati – morda bi morali postavljati vprašanja v hrvaškem jeziku?!

  S svojega stolčka še kar naprej blebetate in meketate kozlovske nesmiselne šale s političnimi osebki, ki so tisti hip ob vašem boku. S stola dol! je moja osebna zahteva, ker nategujete vso Evropo,ves svet, nategnili ste našo bivšo premierko, nategnili ste NAŠ teran, nategnili ste Piranski zaliv, nategujete vse Slovence.

  Ponižana in ogorčena Slovenka sem, ker se norčujete iz moje domovine in kot Slovenka vas ne priznavam in izstopam iz EU, četudi mi je trenutno omogočeno le utopično in miselno.

  Avtor: Sonja Votolen
  Pisno je bilo izvirno objavljeno na portalu klip.si.

 • RATATA

  MRŠ pa še Fejsbuk, ki me kar naprej sprašuje o čem razmišljam in ko mu povem, mi tega ne objavi, mi izbriše ali pa me blokira za dan, tri, teden, mesec …

  • Ana Job

   Preveč si oster! Omili retoriko.

   • RATATA

    Me bojo zafrkaval, če bom omilil.

 • skorpijon93

  LEVIČARSTVO in Muslimani so največja grožnja temu svetu ! ni bolj nevarnih stvari

 • Olga101

  Naženimo levicarje!

 • xtc

  Zelo enostavno-obdavčiti Faceebook znatno ali pa naj se umaknejo izdržave,ali odblokirajo strani ali zaprtje portala.

 • All Bot

  Na Irskem, bo Facebook postavil bojni štab, kjer bodo imeli kakih sto ljudi iz vseh članic, ki bodo noč in dan pregledovali objave in cenzurirali vse, kar skrajni levi in globalistom ne bo všeč. V ameriki so mel 2 let investigacij zaradi par facebook oglasov med volitvam. Kako, da totalna cenzura desnice s strani fejsbuk židov ni vmešavanje v volitve? Absolutno, totalno je. Upam, da jih bo kdo tožil kot pse zaradi tega.

 • freedomfighter

  Drugace je fb zacel tudi sam blokirati objave…recimo proti cepljenju…pa kakor jaz vem je to privatno podjetje ki samo odloca kaj bo objavljeno na njihovi strani…lastniska pravica pa to

  • Andrej Ž. Resnica

   Gre za platformo, ki gostuje na JAVNEM internetnem omrežju. Država zato lahko od njega zahteva, naj spoštuje svobodo govora, sicer ga lahko prepove. pa ga ne ne. DRŽAVA je tista, ki v resnici izvaja cenzuro.

   • freedomfighter

    To je poseganje v lastniske pravice…ce komu ni vsec kaj cenzurira privatno podjetje lahko ustvari svojega…isto kot pri medijih…po tvoje lahko drzava od medija zahteva da morajo objavljati vse kar hoce vlada…to pa je svoboda ja…prej sovjetski model nadzorovanja informacije…ali pa kitajski…ce jaz na svoji strani nocem nekaj objaviti je to moja odlocitev…podjetje ne sme izdajati osebnih podatkov o kriteriju za brisanje komentarjev pa se odlocajo sami

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!