Ali je tudi robot rasist?

Zajem fotografije na Facebooku.

Novozelandski državljan Richard Lee je azijskega porekla, zato se je zaradi svojih oči soočil z zavrnitvijo fotografije za podaljšanje potnega lista. Afera z zavrnitvijo je najprej v medijih odmevala kot rasistična zavrnitev, saj je znano, da so potencialni azijski migranti – zlasti v Avstraliji – nezaželeni. Ker o tem odloča robot, tega 22-letni DJ in študent letalstva ni vzel preveč osebno.

Richard se je rodil v Tajvanu, odraščal je na Novi Zelandiji, in ker študira v Avstraliji, je želel obnoviti potni list, da bi se po božiču lahko vrnil v Avstralijo. Fotografijo je Richard Lee poslal po elektronski pošti, da bi jo preveril sistem za elektronsko preverjanje pri novozelandskem notranjem ministrstvu. Računalniški program je poslal sporočilo o napaki in jo utemeljil, da je zavrnjena, ker so Richardove oči zaprte, čeprav so jasno odprte.

V branje vam predlagamo tudi: Zakaj je poslanec stranke Karla Erjavca odpovedal sejo v zvezi s primerom koroških dečkov?

“Ne gre za rasizem, ker je o tem odločal robot. Nisem prizadet, vedno imam zelo majhne oči in tehnologija za prepoznavanje obrazov je relativno nova in ni izpopolnjena,” je Richard izjavil za medije.

Po komunikaciji z notranjim ministrstvom so povedali, da je bilo preveč senc v očeh. Tiskovni predstavnik ministrstva je za medije povedal, da elektronska naprava za preverjanje fotografij zavrne do 20 % fotografij, poslanih po elektronski pošti, navadno zaradi preveč zaprtih oči. “To je tipično generično sporočilo o napaki,” je še dodal uslužbenec ministrstva, kot poroča BBC.

A. B.