Bodo naši potomci žirafe gledali zgolj na fotografijah in v slikanicah?

Datum:

Na konferenci v Cancunu je Mednarodna unija za ohranitev narave (IUCN) žirafe uvrstila na rdeč seznam živali, ki jim grozi izumrtje populacije. Na podlagi znanih dejstev naj bi v zadnjih tridesetih letih populacija žiraf upadla za kar 40 odstotkov.

Med razlogi, ki so krivi za to, da so žirafe ogrožene, so: nezakonit lov, pogosti nemiri, območja z minami ter farme, ki se vedno bolj širijo na območje divjine, ki predstavlja njihov življenjski habitat, so navedli na konferenci v Mehiki. Zaskrbljujoče je dejstvo, da je na afriški celini trenutno manj kot 98.000 žiraf.

Na rdeč seznam pa niso bile uvrščene samo žirafe, ampak tudi nekatere vrste ptic, med katerimi je tudi afriški sivi papagaj. Ta je še posebej priljubljen med ljudmi kot domači, hišni ljubljenček, saj je sposoben oponašanja človeških glasov.

Niso pa samo živali tiste, ki so bile uvrščene na že prej omenjeni seznam. Na njem lahko najdemo tudi žita, kot sta ječmen in oves, pa sončnice in celo sočni sadež mango.

Odgovornost je na plečih vlad
Inger Andersen, vodja Mednarodne unije za ohranitev narave, je poudaril, da so vlade tiste, na katerih je velika odgovornost za ohranitev biodiverzitete – življenjske raznovrstnosti živih bitij. “V tem primeru ne gre samo za lastne interese, ampak tudi za varnost hrane in trajnostni razvoj,” je dejal Andersen.

N. Ž., STA

Sorodno

Zadnji prispevki

Ministrica kmetom prodajala puhlice

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić se je včeraj...

[Video] Putin pripravil svoje vernike do spanca in različnih grimas

Po spletu se širijo posnetki nezainteresirane skupine Putinovih slušateljev...

So latvijski Muzej okupacije poškodovali ruski agenti?

"V noči na 28. februar je neznanec odvrgel molotovko...

Gre Svoboda po poti SD? Leto je končala z 868 tisočaki minusa in upadanjem članstva

Gibanje Svoboda v finančnem smislu postaja vse bolj podobno...