fbpx

Ali Putin načrtuje novo veliko ofenzivo na Ukrajino?

Ruski predsednik Vladimir Putin (Vir: epa)

Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je v nizu sestankov za tuje medije dejal, da je vse več dokazov, da Rusija načrtuje novo obsežno kopensko ofenzivo. Ocenjuje, da bi se to lahko zgodilo februarja, ko bo polovica od 300 tisočih vojakov, ki jih je Rusija vpoklicala oktobra za podporo ukrajinski vojni, končala usposabljanje. Zunanji minister Dimitrij Kuleba ocenjuje, da Rusija zlepa ne bo odnehala in da se bo še naprej poskušala prebiti globlje v državo.

Ukrajinske oblasti po poročanju tujih medijev predvidevajo, da bo drugi del mobiliziranih ruskih vojakov za pripravo potreboval približno tri mesece, kar bi lahko pomenilo, da se naslednji val ruske ofenzive lahko začne februarja, enako kot lani, je za Guardian povedal ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov. Toliko časa bi Rusija po njihovi oceni potrebovala za popolno okrevanje in mobilizacijo vsaj 150 tisoč vojakov, cilj Rusije pa je globok preboj v notranjost države.

Po novi analizi in oceni vojaških strategov naj bi Rusija pripravljala okoli 200 tisoč novih vojakov, s katerimi bi lahko ponovno napadli Kijev. Poveljnik ukrajinskih oboroženih sil general Valerij Zalužni je prepričan, da je Rusija v polni pripravljenosti, kar pomeni, da je za Ukrajino izrednega pomena prava strategija in ustvarjanje rezerv za vojno, ki lahko ponovno eskalira februarja ali marca.

Ukrajina mora biti pripravljena
Medtem se ruski napadi na energetsko infrastrukturo Ukrajine nadaljujejo, zahodne vlade pa so se zavezale, da bodo pomagale popraviti porušene elektroenergetske in vodne sisteme v državi, piše The Globe and DailyMail. Minister za zunanje zadeve Dmitro Kuleba je iz zaklonišča v središču Kijeva v pogovoru z novinarji dejal, da Rusija ni mogla ponovno pridobiti zagona, potem ko so ukrajinske sile novembra ponovno prevzele nadzor nad Hersonom.

Minister za zunanje zadeve Dmitro Kuleba (foto: Facebook)

Toda njegova vlada verjame, da bo ruski predsednik Vladimir Putin vztrajal pri preboju. Stališče ukrajinske vlade je podobno stališču Nata. V začetku tega meseca je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg dejal, da verjame, da Rusija poskuša zamrzniti vojno, da bi se ponovno zbrala in pozneje začela večjo ofenzivo, čeprav na novinarski konferenci za tuje medije ni znal povedati, kdaj misli, da bi se to lahko zgodilo.

V prvem planu za Ukrajino je ponovna vzpostavitev električne energije in energetskih sistemov, saj so prepričani, da je cilj Rusije uničiti ukrajiinski energetski sistem in pustiti milijone ljudi brez dostopa do električne energije, vode in ogrevanja pri nizkih temperaturah. Pariško konferenco pomoči za zbiranje nujnih sredstev, da bi Ukrajina preživela zimo, je označil za “velik uspeh”.

Ana Horvat