fbpx

Ali Rusi in Kitajci izzivajo pomorski spopad na severu sveta?

Ruske in Kitajske mornariške sile so priplule do obale ZDA. Vir: Zajem zaslona, socialni mediji

Ladja ameriške obalne straže je med rutinsko patruljo v Beringovem morju blizu Aljaske naletela na tri kitajske in štiri ruske mornariške ladje v eni formaciji.

Da se Rusi in Kitajci zanimajo za z naravnimi bogastvi obdarjeno Arktiko, ki je nekoč pripadala Rusiji, je znano že dolgo. Odkar sta Putin in Xi Jinping napovedala “prijateljstvo brez meja”, pa se je vojaško strateško sodelovanje povečalo na vseh ravneh, razen tam, kjer bi bilo najbolj očitno – v Ukrajini. Medtem ko Kitajska pred svetovno javnostjo skuša dajati vtis nevtralne velesile, pa v ozadju plodno sodeluje z Rusko federacijo na različnih interesnih področjih – tudi na Arktiki.

Kitajska in ruska plovila, med katerimi sta bila križarka z vodenimi raketami in rušilec, je opazil ameriški patruljni čoln. Potem ko sta bili opaženi, sta ruski in kitajski ladji prekinili formacijo in se razpršili.

Ameriški patruljni čoln Kimball je plovila odkril približno 138 kilometrov severno od otoka Kiska na Aljaski, ki leži med ameriško zvezno državo in Rusijo. 127-metrski Kimball s sedežem v Honoluluju je opazoval, kako so ladje prestopile formacijo in se razpršile. Transportno letalo C-130 Hercules je ladji zagotavljalo zračno podporo s postaje obalne straže v Kodiaku.

Na lokacijo je hitro prispela ameriška obalna straža. Vir: Zajem zaslona, socialni mediji

Čeprav je formacija delovala v skladu z mednarodnimi pravili in normami, moramo zagotoviti, da ne bo prišlo do kršenja interesov ZDA v pomorskem okolju okoli Aljaske,” je dejal admiral Nathan Moore.

Obalna straža je dejala, da smernice operacije Frontier Sentinel zahtevajo srečanje “prisotnosti s prisotnostjo”, ko strateški konkurenti delujejo v in okoli ameriških voda – to pomeni, da morajo ameriška plovila in letala prestreči tuja vojaška plovila, ki se gibljejo v okolici. Kimball bo območje še naprej nadzoroval.

Rusi in Kitajci se vse bolj zanimajo za Arktiko
Skupna kitajsko-ruska formacija plovil se je zgodila mesec dni po tem, ko je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg opozoril na kitajsko zanimanje za Arktiko in tamkajšnjo rusko vojaško krepitev.

Stoltenberg je dejal, da je Rusija ustanovila novo arktično poveljstvo in odprla na stotine novih in nekdanjih arktičnih vojaških lokacij iz obdobja Sovjetske zveze vključno z globokomorskimi pristanišči in letališči.

Kitajska se je razglasila za državo “blizu Arktike” in namerava zgraditi največji ledolomilec na svetu, je dejal.

Peking in Moskva sta se tudi zavezala, da bosta okrepila praktično sodelovanje na Arktiki. To je del poglabljanja strateškega partnerstva, ki izziva naše vrednote in interese,” je dejal Stoltenberg.

To ni prvič, da so ladje kitajske mornarice plule blizu voda Aljaske.

Septembra 2021 so patruljni čolni obalne straže v Beringovem morju in severnem Tihem oceanu naleteli na kitajske ladje približno 80 kilometrov od Aleutskih otokov.

Andrej Žitnik