fbpx

Ali Rusija načrtuje lažni posnetek, ki prikazuje napad Ukrajincev na rusko ozemlje?

Foto: iStock

Po mnenju ameriških uradnikov Rusija načrtuje lažni posnetek, ki prikazuje napad Ukrajincev na rusko ozemlje ali rusko govoreče ozemlje na vzhodu Ukrajine. “Produkcija tega propagandnega videa je ena od številnih možnosti, ki jih ruska vlada razvija kot lažno pretvezo za začetek in morebitno opravičevanje vojaške agresije proti Ukrajini,” je dejal tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price.

Združene države so pridobile obveščevalne podatke o ruskem načrtu za izdelavo pretveze za invazijo na Ukrajino s pomočjo ponarejenega videoposnetka, ki bi temeljil na nedavnih kampanjah dezinformacij, trdijo visoki uradniki uprave in drugi, ki so seznanjeni z gradivom. Načrt – za katerega ZDA upajo, da ga bodo pokvarile z objavo – vključuje uprizoritev in snemanje izmišljenega napada ukrajinske vojske na rusko ozemlje ali na rusko govoreče ljudi v vzhodni Ukrajini, poroča The New York Times.

Rusija naj bi tako nameravala uporabiti videoposnetek za obtožbo Ukrajine za genocid nad rusko govorečimi ljudmi. Nato bi se ogorčenje nad posnetkom lahko uporabilo za opravičevanje napada ali pa bi separatistične voditelje v regiji Donbas na vzhodu Ukrajine povabilo na rusko intervencijo. Uradniki sicer niso objavili nobenih neposrednih dokazov o ruskem načrtu ali navedli, kako so izvedeli zanj, saj da bi to ogrozilo njihove vire in metode.

Slika je simbolična (Foto: epa)

Tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price, je na svoji dnevni tiskovni konferenci v četrtek razpravljal o nekaterih podrobnostih načrtovanega videa, čeprav je dejal, da dokazi zarote ostajajo tajni, da bi zaščitili ameriške vire. “Produkcija tega propagandnega videa je ena od številnih možnosti, ki jih ruska vlada razvija kot lažno pretvezo za začetek in morebitno opravičevanje vojaške agresije proti Ukrajini,” je dejal Price.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Ned Price (Foto: Facebook)

“Kot del takega lažnega napada bo Rusija naredila zelo nazoren propagandni video posnetek, v katerem bodo trupla in igralci, ki bodo prikazovali žalujoče ter podobe uničenih lokacij. Rusija je to v preteklosti že počela in verjamemo, da je treba na to opozoriti,” je dejal tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby. Dodal je, da bo v filmu prikazana vojaška oprema, ki jo je Ukrajina dobila od Zahoda, poroča STA.

Kremelj zanika navedbe ZDA
Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij S. Peskov je v komentarjih, ki so jih objavile ruske tiskovne agencije, zavrnil ameriške obtožbe. “To ni prvo tovrstno poročilo,” je dejal in pojasnil, da so podobne stvari trdili že v preteklosti, toda iz njih nikoli ni bilo nič. Ruski veleposlanik pri EU Vladimir Čižov pa je dejal, da Moskva ne načrtuje nikakršne pretveze na napad na Ukrajino.

Mediji menijo, da gre za podobno strategijo, ki jo je izvedla nacistična Nemčija leta 1939. Takrat je slednja izvedla lažen napad Poljske na nemško obmejno postojanko, kar je Hitler izkoristil kot izgovor za napad na Poljsko in s tem začel drugo svetovno vojno.

Sara Rančigaj