[Video] Društvo DOOR opozarja na grozljivo statistiko ločitvenih sodnih postopkov: Le trije odstotki slovenskih očetov so enakopravni

Datum:

Člani društva DOOR (Društvo za otroke, očetovstvo in resnico) že osem let opozarjajo, da so očetje v sodno socialnih postopkih ločitev diskriminirani. Tudi na to, da so ti postopki predolgi in predragi in da je vse to nedopustno, ker gre za nepopravljivo čustveno, razvojno, zdravstveno, vzgojno škodo otrok. O vsem tem so v preteklih dveh letih že obširno obveščali, tudi na konkretnih primerih, po krivem obtoženi ali po krivem obsojeni slovenski očetje pa so se v preteklosti tudi zbirali na protestnih shodih.

Iz društva so tudi opozorili, da so očetje, ki so samohranilci, le v treh odstotkih enakopravni. To je zapisano tudi v Slovarju slovenskega knjižnega jezika, samohranilec je “kdor sam skrbi za otroka, otroke: očetje so samohranilci le v treh odstotkih; družba je že v veliki meri spremenila pogled na starše samohranilce”.

V spodnjem videoposnetku je prikazano, zakaj je uravnoteženo starševstvo najboljša rešitev za otroke ob ločitvi njihovih staršev in kako deluje sistem, ki je podoben kot v Sloveniji. Znano je tudi, da na slovenskih družinskih oddelkih v veliki večini delujejo sodnice, ki diskriminirajo očete.

Otroci, ki imajo v življenju tudi očeta, so v večini bolj uspešni v življenju
Mednarodna raziskava je namreč pokazala, da so otroci tisti, ki so konec koncev žrtve sistema. V raziskavo so vključili tako otroke, za katere po razvezi skrbita oba starša, kot otroke, ki so po razvezi vzgojeni v družini z enim staršem (večinoma materjo). Tisti otroci, ki imajo oba starša, so po raziskavi  uspešnejši v vseh vidikih v življenju. Zato je pomembno, da sta v primeru razhoda zakonske zveze oba starša vključena v razvoj otroka.

Škoda, ki je narejena v otroku po razdoru zakonske zveze, ni rezultat samega razhoda, ampak je škoda narejena takrat, ko eden izmed staršev (v večini so to očetje) ni več vključen v otrokovo življenje.

 

Razvezni postopki zaradi določitve skrbništva in stikov so dolgi, dragi in diskriminatorni. Pogosto trajajo šest in več let. Letni strošek posameznega starša za odvetnika in izvedence praviloma presega 10 tisoč evrov. Več kot 90 odstotkov otrok pa je dodeljenih materam. Mnogi očetje prenehajo svoj boj za otroke, ker jim zmanjka denarja, jim opeša zdravje ali zaradi polnoletnosti otrok izgubijo pravni interes. Komu je v interesu izčrpajoč boj staršev za nekaj, kar sploh ni deljivo?

Sistem namreč prikazuje “deljenje” otroka kot situacijo, kdo bo zmagal in kdo zgubil, čeprav se odloča o življenju otroka. Sostarševstvo je zato najboljša rešitev za otroke po razhodu zakonske zveze.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Ministrstvo za okolje ne želi razkriti avtorjev okoljsko sporne odločbe

Prebivalci Ljubljane in širše ne smejo izvedeti, kdo je...

Naša vlada jih financira, medtem poteka mednarodna kampanja za ukinitev UNRWA

Dokazov, da je UNRWA prestreljena s teroristi in ideologijo...

Alenka Forte: Minister, ki se ne želi soočiti z javnostjo, ni vreden počenega groša

Nezavedanje resnosti težav in potreb zdravstvenega resorja se je...