fbpx

Američani jezni: EU bi uvedla prepoved vstopa za ZDA, ne pa za Kitajsko, od koder je prišel novi koronavirus!

Predsednica EU komisije Ursula von der Leyen (foto: EPA)

Po trditvah ameriških osrednjih medijev naj bi Evropska unija načrtovala prepoved vstopa na staro celino za potnike iz ZDA, medtem ko bodo potniki s Kitajske lahko prosto vstopili na ozemlje EU. Razlog za to naj bi bil strah pred COVID-19, katerega svetovno pandemijo je zakrivila ravno Kitajska.

Državljani ZDA, Brazilije in Rusije so se znašli med tistimi, ki bi jim radi omejili vstop v Evropsko unijo, so zapisali pri Breitbartu, kjer za izbor držav, ki so se znašle na prepovedanem seznamu, krivijo evrokrate.

Končni seznam držav, za prebivalce katerih bi veljala začasna prepoved vstopa na območje EU, še ni določen, saj se epidemiološka slika COVID-19 spreminja iz dneva v dan.

Potekajo intenzivni pogovori
Tiskovni predstavnik Evropske komisije Alabert Jahnz je za New York Times povedal, da “potekajo intenzivni pogovori”, končni seznam držav, ki jim bo dovoljen vstop v EU, pa naj bi bil končan do 1. julija 2020.

Na seznamu držav, za katere velja prepoved vstopa, pa se je za razliko od Kitajske znašla ZDA. Predstavniki EU zatrjujejo, da odločitev ni politična, temveč je vezana na število novih okužb na sto tisoč prebivalcev. V ZDA je to število trenutno 107, v EU 16.

A ob tem ne gre pozabiti, da ene države, kot npr. ZDA testirajo veliko več kot druge. Ene države, kot npr. Kitajska pa glede števila novih okužb zavajajo javnost in prikrivajo resnične številke.

Seznam se bo posodabljal vsaka dva tedna
Evropski birokrati so poudarili, da prepoved za Američane ni stalna, saj naj bi se seznam držav osvežil na vsaka dva tedna. Vsekakor bi odločitev Evropske komisije lahko razumeli kot povračilo Američanom za prepoved vstopa v ZDA, ki jo je za države EU v marcu izdal ameriški predsednik Donald Trump. Takrat je Evropa bila največje žarišče pandemije COVID-19.

V ZDA je trenutno 1,28 milijona aktivnih primerov COVID-19. Do zdaj so zabeležili 2,4 milijonov okužb, testirali pa več kot 29,5 milijonov ljudi. Skupaj je umrlo več kot 123 tisoč ljudi.

Ivan Šokić