fbpx

[Video] Avtor napisa “bela življenja štejejo”, ki je preletel stadion medtem, ko so nogometaši klečali, da bi počastili gibanje BLM, se ne misli opravičiti

Škandal! Ogoročenje! Pred začetkom nogometne tekme FC Burnley proti Manchester Cityju, ravno ko so nogometaši na igrišču klečali v spomin na ubitega črnega kriminalca Georgea Floyda, je stadion preletelo letalo, ki je vleklo napis “Bela življenja štejejo Burnley”. Nogometni klub se je od napisa, ki opozarja, da štejejo tudi bela življenja, že distanciral, izrazil ogorčenje in še na vsak drug možen način dal svojim belim navijačem vedeti, da so njihova življenja ničvredna, važno je zgolj, da belci kupujejo vstopnice za tekme in ostalo navijaško navlako nogometnega kluba.

Privrženec nogometnega kluba Burnley v Angliji Jake Hepple je pred začetkom tekme proti Manchester Cityju poskrbel, da je nogometni stadion preletelo letalo z napisom “Bela življenja štejejo Burnley”.

Video dogodka je objavil tudi na Facebooku, a je po pričakovanjih cenzorjev bil umaknjen tako video kot Hepplov profil. Preden je prišlo do izbrisa zaradi miselnega zločina, vzetega iz Orwellovega romana 1984, je Hepple povedal, da se ne misli opravičevati.

“To priliko bi rad izrabil za opravičilo … absolutno j*beno nikomur!” je po poročanju Mirrorja zapisal Hepple. “Zdaj je očitno rasistično reči bela življenja štejejo, dan po tem, ko so bili trije belci umorjeni v parku v Readingu, a vse, kar vidimo na TV, je črna življenja štejejo, potem ko so ubili Georgea Floyda. V kakšnem norem svetu živimo.”

V nogometnem klubu so že med polčasom objavili izjavo, v kateri so se ogradili od Hepplovega podviga, ter ga obsodili.

Policija je v zvezi s preletom napisa, da bela življenja štejejo, sprožila preiskavo, a so po poročanju Sky News prišli do ugotovitve, da ni bilo storjeno nikakršno kaznivo dejanje.

Ivan Šokić