fbpx

Američani kažejo mišice: Bombnika letela nad Kim Džong Unom

Foto: epa

Dva bombnika B-1B ameriških zračnih sil sta poletela nad Korejskim polotokom in tako Kim Džong Unu pokazala svoje mišice. Predsednik Donald Trump se je nato srečal z najvišjimi uradniki obrambnega ministrstva in z njimi razpravljal o tem, kako se odzvati na grožnje Severne Koreje.

Napetost med ZDA in Severno Korejo ne popušča. Po izmenjavi ostrih izjav med predsednikom Trumpom in diktatorjem Kim Džong Unom je sledila še izstrelitev raket nad Japonsko. To je sicer že šesti jedrski poskus, katerega cilj je izdelati takšno orožje, ki bi ga lahko poslali do ZDA. Zato je bilo zdaj pričakovati odgovor ZDA, ki so ga dali v obliki vojaških vaj z bombniki nad Korejskim polotokom. Vaje so potekale skupaj z dvema lovcema F-15 južnokorejske vojske.

Trump je medtem v torek gostil pogovore o tem, kako se odzvati v primerih groženj Severne Koreje, ki bi z jedrskim orožjem lahko ogrozila tako ZDA kot njene zaveznice. Na sestanku sta sodelovala minister za obrambo James Mattis in vrhovni general Joseph Dunford.

Ameriške in južnokorejske načrte, med katerimi je bil tudi načrt za likvidacijo severnokorejskega vodstva, so sicer lani ukradli severnokorejski hekerji. Okoli 235 gigabajtov vojnih dokumentov je bilo ukradenih iz južnokorejskega obrambnega centra.

B. O.