fbpx

Američani ubili enega izmed najpomembnejših generalov Islamske države?

Vir: EPA

Ameriške zračne sile so izvedle zračni bombni napad, v katerem je bil morda ubit vojaški poveljnik Islamske države Omar Čečen al Shishani. Do napada je prišlo v petek v sirskem mestu al-Shadadi. Ameriške oblasti sicer smrti še ne želijo potrditi, a trdijo, da obstaja velika verjetnost, da je napad uspel.

“Batirashvili (al-Shishanijevo pravo ime) je vojaški poveljnik z veliko bojnimi izkušnjami, ki je vodil vojake IS v številnih misijah v Iraku in Siriji,” je dejal predstavnik Pentagona Peter Cook, ki je dejal, da bo njegova smet negativno vplivala na bojne sposobnosti IS, zmanjšala pa naj bi se tudi rekrutacijska sposobnost IS za pridobivanje novih vojakov z območja Gruzije in Kavkaza. V napadu naj bi umrlo še nadaljnjih 12 borcev Islamske države.

Vir: Youtube

Vir: Youtube

Abu Omar al-Shishani se je kot izjemen vojak formiral že v gruzijski vojski, sedaj pa je bila na njegovo glavo razpisana nagrada v višini 5 milijonov dolarjev. Po Cookovih besedah se je Shishani pridružil IS leta 2013. Kasneje je bil vodja zapora v bližini Raqqe, kjer naj bi teroristična organizacija zadrževala tuje talce. Na trenutno pozicijo znotraj hierarhije IS ga je imenoval sam vodja Abu Bakr al-Baghdadi, poroča CNN.

Ž. K.