fbpx

Američani v zahodni Pacifik pošiljajo 25 lovcev F-22: Za radarje nevidna letala bodo pomagala odganjati kitajsko nevarnost v regiji!

Ameriško bojno letalo pete generacije F-22. (Foto: Pixabay)

Zračne sile ZDA na območje zahodnega Tihega oceana pošiljajo 25 nevidnih lovcev F-22, kjer naj bi imeli vojaške vaje ta mesec. A poznavalci pravijo, da gre v resnici za neposredno sporočilo Kitajski, zaradi rastočih napetosti v regiji. 

Raptorji, ki jih je na območje poslala Havajska zračna nacionalna garda in skupna baza Elmendorf-Richardson, se bodo v okviru vojaških vaj odpravili na otoka Guam in Tinian v okrivu vaj Operacije Pacifik Iron 2021 (Operation Pacific Iron 2021 exercise). Poznavalci menijo, da so bojna letala pete generacije najsodobnejša lovska letala na svetu. Med drugim naj bi imela zmožnost izogibanja zaznavanju s strani radarjev in zaradi vgrajenih informacijskih sistemov na krovu in zunaj njega, poroča Sputnik News

Po navedbah ameriškega indo-pacifiškega poveljstva naj bi bilo usposabljanje namenjeno temu, da bi ameriške regionalne sile postale “bolj smrtonosne, prilagodljive in prožne”. Poveljnik pacifiških zračnih sil, general Ken Wilsbach, je ob tem dejal, da ZDA “še nikoli niso imele toliko raptorjev, skupaj razporejenih na območju operacij pacifiških zračnih sil”. ZDA imajo trenutno v svoji floti približno 180 letal F-22, od katerih je skoraj polovica pripravljenih na napotitev. Po drugi strani pa ima Kitajska zgolj med 20 in 24 operativnih lovcev pete generacije. 

Nevidno bojno letalo F-22. (Foto: Pixabay)

V ozadju so sicer trenja glede uradnega statusa Tajvana in ozemelj na območju Južnokitajskega morja. Tihooceanske zračne sile ZDA s tem dokazujejo, da lahko v regijo napotijo enako ali celo večje število reaktivnih letal pete generacije, kot znaša celoten kitajski inventar. Letala F-22 se običajno pojavljajo zgolj v skupinah po šest ali 12. Demonstracija ameriških zračnih sil pa ni namenjena zgolj odvračanju kitajske grožnje, marveč pomeni tudi zagotovilo ameriškim zaveznikom in partnerjem. Poleg letal F-22 pa bodo v operaciji sodelovalo tudi 10 lovcev F-15 Strike Eagle iz letalske baze Mountain Home in dve vojaški transportni letali C-130J Hercules iz letalske baze Yokota na Japonskem.

Ameriški lovec F-22. (Foto: Pixabay)

Domen Mezeg