fbpx

Američani z novimi sankcijami proti Rusiji, Rusi grozijo: “Škodo bo občutila tudi Evropska unija”

Foto: epa

Predstavniški dom ameriškega kongresa je z veliko večino glasoval za sprejetje novih sankcij proti Rusiji, hkrati pa zahtevajo potrditev kongresa, da predsednik ZDA Donald Trump ne bi mogel ‘razrahljati’ ali odpraviti obstoječih sankcij. Predlog zakona sicer vključuje tudi sankcije proti Iranu in Severni Koreji.

Člani Predstavniškega doma so glasovali s kar 419 proti tremi glasovi za odobritev zakonodaje, s katero želijo kaznovati Rusijo zaradi številnih vprašanj, vključno z domnevnim vmešavanjem v predsedniške volitve leta 2016, podporo sirski vladi in domnevno podporo upornikom v Ukrajini ter tudi priključitvi Krima Rusiji, piše Russia Today. Če bo predlog zakona tudi potrjen, bo ukrep še zaostril že obstoječe sankcije proti Rusiji, tako da bo moral kongres dati zeleno luč, preden bi odpravili ali omilili gospodarske kazni proti Moskvi. “Kongres pooblašča, da pregleda in ne odobri kakršnih koli sankcij,” je dejal Ed Royce, član Predstavniškega doma ZDA, pred glasovanjem.

Sankcije so namenjene številnim subjektom in tudi posameznikom – vključujoč ruski energetski sektor, banke in proizvajalce orožja, vključujejo pa tudi tiste, ki so jih ZDA obtožile, da so se vmešavali v ameriške predsedniške volitve. Za ukinitev vsake sankcije bi morala uprava predložiti dokaze in potrdila, da so bili pogoji, ki so spodbudili te sankcije, odstranjeni.

Na to odločitev Predstavniškega doma pa se je odzval tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je prepričan, da bi se nove sankcije proti Rusiji izkazale za škodljive, ne le za Ruse, temveč tudi za ZDA in druge države, predvsem Evropske unije. “Če Trump podpiše sankcijske ukrepe, ne bo pomiril svojih sovražnikov, ki želijo njegov odstop. Vendar bo hkrati povzročil dvojno škodo – tako v odnosih z Rusijo kot z Evropsko unijo,” pa je dejal ruski senator Aleksej Puškov.

ZDA naj uskladi protiruske ukrepe z ZDA
Organi EU so že pozvali zakonodajalce ZDA, naj uskladijo svoje protiruske ukrepe z evropskimi partnerji. “Enostranski ukrepi” bi namreč lahko spodkopali transatlantsko enotnost in imeli “nenamerne posledice”, je opozorila Evropska komisija.

M. S.