Američanom je odsvetovano potovanje v 80 odstotkov držav sveta!

Američanom je odstvetovano potovati v 80 odstotkov držav na svetu. (Foto: Pixabay)

Ameriško Ministrstvo za zunanje zadeve svojim državljanom odsvetuje potovanje v 80 odstotkov držav po svetu. Svarilo je povezano z alarmantnim epidemiološkim stanjem. Ameriška oblast svoje državljane ob tem naproša, da dobro premislijo svoje morebitne potovalne odločitve. Ameriška oblast se je sicer odločila podati opozorilo 4. stopnje za pretežni del planeta. 

Ameriška vlada je v ponedeljek naznanila, da bo tekom tedna posodabljala priporočila glede potovanj v tujino, da bi bila ta bolj v skladu s priporočili zdravstvene stroke. Prav zato naj bi se 80 odstotkov tujih držav po vsem svetu, znašlo na 4. stopnji. Za države na tej stopnji ameriško zunanje ministrstvo odsvetuje potovanja, poroča RT.

Priporočilo se ne nanaša na presojo glede aktualnega zdravstvenega stanja v katerikoli državi, ampak gre zgolj za “prilagoditev” v sistemu potovalnega svetovanja oziroma dajanje večjega pomena obstoječim epidemiološkim ocenam stroke. Obenem naj bi tovrstne ocene bolj upoštevale tudi logistične dejavnike, kot je na primer razpoložljivost testiranja. 

 

 

 

State Departament v ZDA odsvetuje potovanja Američanom v 80 odstotkov držav. (Foto: Twitter)

V tem trenutku se na seznamu 4. stopnje nahaja zgolj 34 držav, vključno z vojnimi žarišči kot so Sirija, Libija, Afganistan, Irak in Jemen. Na seznamu so tudi države, ki so deležne ameriških sankcij, kot so: Venezuela, Severna Koreja, Mjanmar, Kuba in Rusija ter državi, ki ju je koronavirus močno prizadel, kot sta Argentina in Brazilija pa tudi številne afriške države. Odpoved ali začasno odložitev mednarodnih potovanj se priporoča zlasti necepljenim osebam. A tudi Američani, cepljeni s katero od odobrenih različic cepiva, še vedno veljajo za visoko rizično skupino, ki bi se utegnila okužiti z novimi različicami virusa.

Domen Mezeg