fbpx

Amerika ostro nad iranski državni terorizem, iranski parlamentarci na seji vzklikali “Smrt Ameriki”

Foto: Twitter

Po odločitvi Amerike, da iransko vojaško gardo IRGC označi za teroristično organizacijo, so kmalu sledili protiukrepi Irana. Iranski parlamentarci so namreč  v torek odprli novo zasedanje državnega parlamenta s skandiranjem “Smrt Ameriki”. Grožnje iranskega parlamenta Ameriki so prišle kot odgovor na odločitev Bele hiše, da elitno iransko paravojaško gardo (IRGC) razglasi za tujo teroristično organizacijo.

Iranski vrhovni svet za nacionalno varnost je pričakovano odgovoril, in sicer tako, da je centralno poveljstvo ZDA, imenovano CENTCOM, in vse njegove sile označil za “teroriste”, ZDA pa kot “zagovornika terorizma”, poroča Breitbart.

Najbolj zagreti iranski parlamentarci so se celo oblekli v uniformo IRGC, medtem ko so skandirali “Smrt Ameriki”. Odločitev o označitvi elitne iranske vojaške skupine za teroristično organizacijo je precedenčni primer, da so ZDA označile organ v sestavi neke vlade kot teroristično organizacijo. Skupina IRGC razpolaga z velikimi gospodarskimi viri in odgovarja le vrhovnemu iranskemu voditelju, njuno razmerje pa je mogoče primerjati odnosu Al Kaide in Islamske države.

Precedenčni primer, ki ga vodi ministrstvo za zunanje zadeve, razkriva dejstvo, da Iran ni le državni sponzor terorizma, ampak da IRGC aktivno sodeluje, financira in spodbuja terorizem kot orodje državne moči,” je dejal predsednik Donald Trump ob razglasitev ukrepa.

Odziv v Iranu je bil hiter, oglasili so se že 24 ur kasneje
Predsednik iranskega parlamenta Ali Larijani je obsodil odločitev ZDA kot “vrhunec neumnosti in nevednosti“. Iranski časopisi so o odločitvi Združenih držav Amerike, skupaj z vojaškimi komentarji, poročali na prvih straneh medijev. Dnevnik Javan, ki je povezan z Revolucionarno gardo, je dejal, da bo vsak napad na baze in objekte revolucionarne garde “sprožil pravico”, da se Iran odzove. Režimski časopis Kayhan  pa je objavil, da bo kakršenkoli ameriški napad dal Iranu “dovoljenje”, da ubijejo ameriške napadalce. Državni časopis IRAN pa je naredil še korak naprej. Zapisali so, da so Američani s to potezo “označili celoten iranski narod” za terorista.

Franci Donko