Ameriška banka zamrznila kar 22 milijard dolarjev v lasti Kazahstana

Foto: epa

Bank of New York Mellon je zamrznila kar 22 milijard dolarjev, ki pripadajo Kazahstanu. Odločitev so sprejeli po tem, ko je moldavski poslovnež proti Kazahstanu vložil tožbo, sredstva pa je omenjena banka zamrznila še pred glavno obravnavo. Denar sicer pripada kazahstanskemu nacionalnemu skladu, natančneje državnim prihodkov od nafte.

Moldavski poslovnež Anatolie Stati je več let uspešno sodeloval s Kazahstanom. Večje količine denarja je vložil v kazahstansko naftno in plinsko industrijo, zdaj pa trdi, da ga je vlada prisilila, da svoje premoženje proda pod ceno. Kazahstan, pričakovano, zanika vse obtožbe. Še več, oktobra je Kazahstan vložil tožbo proti Statijevim podjetjem na sodišču v Washingtonu, v višini 500 milijonov dolarjev, vendar pa so tožbo izgubili. Kasneje pa je tožbo proti Kazahstanu vložil Stati na mednarodnem arbitražnem sodišču, nato pa je Bank of New York Mellon zamrznila 22 milijard dolarjev, ki so v lasti Kazahstana, poroča Russia Today.

BDP imajo v višini 136 milijard ameriških dolarjev – predvsem zaradi naravnih bogastev
Kazahstanske dolarske obveznice so v četrtek močno padle, in sicer kar za četrtino odstotkov, padec je bil zabeležen že dan pred tem. Država iz osrednje Azije je med največjimi gospodarstvi na svetu, na 55. mestu – vrednost domačega bruto proizvoda pa je kar 136 milijard ameriških dolarjev.

Foto: epa

J. G.