fbpx

Ameriška uprava za zdravila odobrila Pfizerjevo cepivo, Trump zmagoslavno: Rešilo bo milijone življenj!

Ameriški predsednik Donald J. Trump. (Foto: epa)

Ameriška uprava za živila in zdravila (FDA) je odobrila prvo cepivo proti koronavirusu za nujne primere, s čimer so ameriškim uradnikom omogočili, da začnejo s cepljenjem Američanov že prihodnji teden. “Danes je naš narod dosegel medicinski čudež. V samo devetih mesecih smo dostavili varno in učinkovito cepivo. To je eden največjih znanstvenih dosežkov v zgodovini. Rešilo bo milijone življenj in končal pandemijo enkrat za vselej,” je poudaril ameriški predsednik Donald Trump, ki je američanom zagotovil, da bo cepivo zanje na voljo brezplačno.

Novico o tem, da je FDA odobrila prvo cepivo zoper novi koronavirus v nujnih primerih sta potrdila večja ameriška medija The New York Times in in Washington post. Za New York Times so trije anonimni viri potrdili, ki so seznanjeni z informacijami povedali, da bodo cepivo prejeli milijoni predstavnikov najbolj ranljivih skupin. Medtem pa je tudi Washington Post potrdil, da je uprava za živila in zdravila v petek izdala dovoljenje za uporabo prvega nacionalnega cepiva proti koronavirusu in sprožila, kot upajo znanstveniki, kritično protiofenzivo proti virusu, ki je ubil več kot 290 tisoč Američanov, razdrobil državno družbeno in politično strukturo in opustošil gospodarstvo, je poročal Breitbart.

Cepivo podjetja Pfizer in njegovega nemškega partnerja BioNTech naj bi bilo namenjeno milijonom ljudi po Ameriki v naslednjem tednu. Združene države se pridružijo drugim državam, vključno z Združenim kraljestvom in Kanado, pri odobritvi cepiva. Cepivo Pfizer bodo prejeli v dveh ločenih odmerkih v razmaku nekaj tednov. Ameriški uradniki medtem pripravljajo vse potrebno, saj morajo cepivo zamrzniti za množično pošiljanje in shranjevanje cepiva po vsej državi. Pfizer je dejal, da ima cepivo 95-odstotno učinkovitost brez resnih stranskih učinkov.

Ta teden so se ameriški uradniki iz administracije predsednika Donalda Trumpa z guvernerji v Beli hiši zbrali, da bi predstavili prihajajoče cepivo in predstavili vizijo njegove distribucije po vsej državi. Trump je na Twitterju objavil video, v katerem je objavil novico o odobritvi cepiva s strani agencije FDA in dejal, da izpolnjuje “zlati standard varnosti” svetovne premierne agencije, ki meri učinkovitost in varnost zdravil. “Imam res dobre novice,” je dejal Trump. “Danes je naš narod dosegel medicinski čudež. V samo devetih mesecih smo dostavili varno in učinkovito cepivo. To je eden največjih znanstvenih dosežkov v zgodovini. Rešil bo milijone življenj in končal pandemijo enkrat za vselej,” je še poudaril.

Cepivo bo na voljo brezplačno vsem ameriškim državljanom
Trump je maja aktiviral operacijo Warp Speed, katerega sredstva bo ​​uporabil tudi za pomoč pri dostavi tega cepiva, saj je njegova uprava s tem programom vložila ogromno sredstev za prizadevanja za razvoj zdravila in njegovo distribucijo med splošno javnost. Predsednik je dejal, da medtem ko bodo guvernerji odločali o načinu cepljenja v njihovih državah, “bo prvo cepivo uporabljeno v manj kot 24 urah.” Med drugim je zagotovil, da ga bodo vsi Američani lahko dobili brezplačno. “Poskrbeli smo, da bo to cepivo brezplačno za vse Američane,” je dejal Trump.

Foto: epa

Pri celotni operaciji so ponosni tudi na delo vojske, ki je prispevala največ pri reševanju krize s koronavirusom. “Ogromno logistično načrtovanje, ki ga je naša vojska prispevala k operaciji Warp Speed, mi daje še večji ponos na talent in predanost naših pripadnikov,” je dejal delujoči sekretar za obrambo Christopher Miller. “Ključnega pomena so bili pri zagotavljanju varnega in učinkovitega cepiva ameriškim ljudem in pri obnavljanju zdravja naše države,” je pojasnil. Običajno je tako pri cepivih potrebno leta, da se sploh lahko razvijejo in odobrijo, medtem ko je Trumpova administracija postopek pospešila in cepivo zagotovila v manj kot enem letu.

Sara Rančigaj