fbpx

Ameriška vojska prepovedala vpoklic nabornikov, ki so preboleli koronavirus

Ameriška vojska, slika je simbolična (Foto: epa)

Ameriška vojska je izdala odlok s katerim prepoveduje novim nabornikom vstop v vojsko v primeru, da so se okužili z novim koronavirusom, kar pa se ne nanaša na zaposlene v vojski. Republikancem se zdi, da bo odlok na dolgi rok škodoval vojski, zato si prizadevajo za njegov umik.

Ameriško poveljstvo za vstopni postopek v vojsko (MEPCOM) je izdalo napotke, ki narekujejo diskvalifikacijo vseh nabornikov, ki so zboleli za koronavirusom. Vsi potencialni naborniki bodo morali prestati zdravstveno oceno, ki vključuje splošne preglede skupaj z merjenjem temperature, na vseh 65 vojaških vhodnih postajah (MEPS), poroča Business insider.

“Vsak potrjen primer okužbe s COVID-19 bo obravnavan z “obravnavano diskvalifikacijo” in bo dokumentiran v naborniških zdravstvenih poročilih,” je zapisano v dokumentu. Vsak potencialni kandidat bo tako moral prestati zdravstveno oceno, pri čemer bodo pregledali vlogo in opravili intervju, pri tem pa pregledali zgodovino zdravljenja s koronavirusom, ki je bila bodisi potrjena s pomočjo laboratorijskih testov ali pa je diagnozo postavil zdravnik.

Uradnik, ki se sklicuje na nove napotke pravi, da bodo vsi posamezniki, pri katerih je bil diagnosticiran ali potrjen koronavirus, lahko prišli na ponovno obravnavo po 28 dneh karantene. Tisti posamezniki, ki so bili hospitalizirani, pa bodo prejeli diskvalifikacijo za nadaljnji pristop v vojsko, kar pa bi dejansko lahko vodilo v odpoved pogodbe o zaposlitvi iz zdravstvenih razlogov.

Smernice veljajo samo v primeru novih nabornikov in se ne nanašajo na posameznike, ki so člani ameriške vojske in so bili okuženi s koronavirusom, kot se je to zgodilo mornarjem na krovu letalonosilke USS Theodore Roosevelt. V ameriški vojski je bilo do petka potrjenih kar 5.171 primerov koronavirusa med vojaškim osebjem. Med njimi jih je bilo 114 hospitaliziranih, 1978 pa jih je ozdravelo.

Kongresnik iz vrst republikancev Andy Biggs se je pritožil na odločitev Pentagona in poziva, naj prekličejo nedavno sprejete smernice. Biggs pravi, da bi lahko takšni ukrepi imeli negativne posledice na dolgi rok, saj ne omejujejo le tistih, ki so virus preboleli, ampak tudi tiste, ki so bili le okuženi. V pismu, naslovljenem na Pentagon, je še zapisal: “Medtem ko zvezne države odpirajo gospodarstva in rahljajo omejevalne ukrepe, se mi zdi pravilno, da ministrstvo nemudoma ustavi kakršnekoli birokratske ovire, ki bi omejevale čast služenja domovini.”

Sara Kovač