fbpx

Zaradi novega koronavirusa umrlo že več kot pol milijona ljudi, potrjenih primerov Covida-19 v svetu že preko 11 milijonov!

Foto: epa

Zaradi novega koronavirusa je doslej umrlo že več kot pol milijona ljudi, potrjenih primerov Covida-19 v svetu pa je preko 11 milijonov. Indija je v ponedeljek sporočila, da so okužbo z novim koronavirusom doslej potrdili pri skoraj 700 tisoč ljudeh, s čimer je država prehitela Rusijo na tretjem mestu po številu okužb z novim koronavirusom na svetu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po številu smrti na prvih dveh mestih še vedno prednjačita ZDA in Brazilija.

Po podatkih indijskega ministrstva za zdravje so v državi doslej potrdili 697.358 okužb. V zadnjih 24 urah okoli 24 tisoč novih okužb. V Rusiji so doslej potrdili nekaj več kot 681.000 okužb z novim koronavirusom. V Indiji je doslej zaradi Covida-19 umrlo 19.963 ljudi, kar je bistveno manj kot v ostalih z novim koronavirusom najhuje prizadetih državah.

Najhitrejše širjenje okužb beležijo v ZDA
V ZDA je število okuženih z novim koronavirusom po podatkih univerze Johns Hopkins naraslo preko 2,9 milijona, število smrti zaradi Covida-19 pa preko 130 tisoč.  Smrti sedaj naraščajo veliko počasneje kot aprila na prvem vrhuncu epidemije, okužbe pa hitreje. V ZDA se koronavirus širi najhitreje od vseh držav sveta. WHO pravi, da je več kot petodstotni delež pozitivnih testov zaskrbljujoč. V ZDA zadnja dva tedna to krepko presega 18 zveznih držav. Povprečje pozitivnih testov v Arizoni je 26-odstotno, na Floridi 18-odstotno, v Nevadi 16-odstotno, Južni Karolini 15-odstotno, Alabami prav tako, Teksasu 14,5-odstotno, Mississippiju 14-odstotno, Georgii 13-odstotno in Kaliforniji sedemodstotno.

Foto: epa

New York ima še vedno daleč največ okuženih (okoli 397 tisoč) in mrtvih (okoli 32 tisoč), vendar je tam pozitivnih testov zadnja dva tedna le odstotek ali nekaj več. Na drugem mestu po število smrti je New Jersey (okoli 15.200), vendar ta država več ni druga po številu okuženih; doslej je bilo 173.400 okužb z novim koronavirusom. Prehitele so jo Kalifornija s 255 tisoč Florida s 200.111 in in Teksas s 194 tisoč okuženimi. Številki 100 tisoč se hitro približuje Arizona, kjer okužbe zelo naraščajo. Še posebej kritična je Florida, kjer so v nedeljo presegli številko 200 tisoč, saj je že nekaj dni na dan po približno 10 tisoč novih okužb z novim koronavirusom.

Prvič po 19. maju več kot tisoč aktivnih okužb
V Avstriji imajo prvič po 19. maju več kot tisoč aktivno okuženih z novim koronavirusom. Po danes objavljenih podatkih avstrijskega notranjega ministrstva je trenutno v naši severni sosedi z virusom sars-cov-2 okuženih 1012 oseb. Skupno so doslej v Avstriji potrdili 18.365 okužb z novim koronavirusom, zaradi Covida-19 je umrlo 706 bolnikov. V avstrijskih bolnišnicah je trenutno 78 bolnikov s covidom-19, od tega deset na intenzivni negi.

Foto: STA

V minulih 24 urah so potrdili 85 novih okužb, največ znova v Zgornji Avstriji (57), sledi Dunaj z 21 novimi okužbami. Zgornja Avstrija je na prvem mestu tudi po številu aktivnih okužb, 414, sledi Dunaj z 347, 99 jih je v Spodnji Avstriji, 59 na avstrijskem Štajerskem, 31 na Solnograškem, 26 na Tirolskem, 16 na avstrijskem Koroškem, 14 na Gradiščanskem in šest v Predarlskem.

Po dosedanjih podatkih v sosednji Italiji beležijo 241.611 okuženih in 34.861 smrtnih žrtev, na Madžarskem 4,189 okužb in 589 smrtnih žrtev in na Hrvaškem 3.151 okužb in 113 smrtnih žrtev.

V Švici uvedli obvezno nošenje zaščitnih mask v javnem potniškem prometu
V Švici s ponedeljkom, prvič od začetka pandemije Covida-19, velja obveznost nošenja zaščitnih mask v javnem potniškem prometu, tudi letalskem. Doslej je bila nošnja zaščitnih mask v javnih prevoznih sredstvih priporočena le v času prometne konice. Pretekli teden so sicer po preverjanju v Ženevi ugotovili, da priporočilo ignorirajo skoraj vsi potniki. Danes je podoba povsem drugačna. “Videti je razveseljivo,” je na glavni železniški postaji v Zürichu dejal direktor züriškega prometa Guido Schoch in dodal, da je imelo več kot 95 odstotkov potnikov danes zaščitno masko.

Foto: epa

Zaščitne maske so poslej v Švici obvezne tudi na žičnicah, ne pa v trgovinah. V Švici od danes velja tudi obvezna desetdnevna karantena za vstope v državo iz 29 držav, med katerimi so Rusija, Srbija, Švedska in ZDA. Slovenije ni na tem seznamu. V Švici so v zadnjih dneh zabeležili porast novih okužb z novim koronavirusom. Časnik Tages-Anzeiger je ob koncu tedna primerjal število novih okužb v več državah v primerjavi s tednom prej in ugotovil, da naj bi se v Švici število okužb povečalo za 134 odstotkov. S tem je država pristala na petem mestu držav z največjim skokovitim porastom okužb, za Luksemburgom, Paragvajem, Avstralijo in Srbijo. Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa so v Švici doslej potrdili 32.268 okužb z novim koronavirusom, zaradi Covida-19 je umrlo 1965 bolnikov.

Po do sedaj znanih podatkih v Španiji beležijo 297.625 okužb in 28.385 smrtnih žrtev, v Veliki Britaniji 285.416 okužb in 44.220 smrtnih žrtev, v Nemčiji 197.558 okužb in 9,086 smrtnih žrtev, v Franciji 166.960 okužb in 29.893 smrti, na Švedskem 71.419 okužb in 5.420 smrti, Srbiji 16.131 okužb in 311 smrti, Severni Makedoniji 7.046 okuženih in 341 smrtnih žrtev, Bosni in Hercegovini 4.962 okuženih in 191 smrtnih žrtev.

Na Zahodnem Balkanu so ta vikend potrdili po več sto novih okužb. V Srbiji so v soboto in nedeljo skupno potrdili več kot 600 novih okužb s koronavirusom. Po podatkih oblasti je bilo danes na ventilatorjih več kot 80 bolnikov. Aktivno okuženih je 2553 oseb. V Srbiji veljajo izredne razmere v desetih mestih, med drugim v Novem Pazarju, Beogradu in Kragujevcu. Grčija se je odločila, da bo zaradi slabšanja epidemiološke slike v Srbiji v ponedeljek zaprla svoje meje za srbske državljane. V BiH so ta konec tedna potrdili skupno 430 novih okužb, največ v Sarajevu in Banjaluki. Zaradi širjenja okužb je krizni štab v Sarajevu med drugim uvedel obvezno nošenje zaščitne opreme v zaprtih prostorih. Tudi v Severni Makedoniji se razmere ne izboljšujejo.

V Avstraliji zapirajo mejo med najštevilčnejšima zveznima državama
Iz Avstralije so sporočili, da bodo zaradi izbruha novega koronavirusa v torek zaprli mejo med zveznima državama Viktorija in Novi Južni Wales. V Viktoriji že skoraj tri tedne poročajo o po več deset novih primerov okužb dnevno, v nedeljo so potrdili rekordnih 127 novih primerov v enem dnevu. Nemška tiskovna agencija dpa poroča, da bo do zaprtja meje med najštevilčnejšima zveznima državama prišlo prvič od izbruha novega koronavirusa. Kako dolgo bodo te meje zaprte, niso določili. Še vedno jih bodo lahko prečkale osebe z dovolilnicami, če imajo neodložljive obveznosti.

Foto: STA

Premier Viktorije Daniel Andrews je zaprtje napovedal po telefonskem pogovoru s premierjem Avstralije Scottom Morrisonom in premierko Novega Južnega Walesa Gladys Berejiklian. “Vsi smo se strinjali, da je najbolje zapreti meje,” je poudaril Andrews. Razmere so najhujše ravno v Viktoriji, kjer dnevno beležijo po več deset novih primerov okužbe. V drugih delih Avstralije v povprečju potrdijo le po nekaj primerov. V Viktoriji so za več območij razglasili karanteno, med drugim to velja za okoli 40 četrti okoli Melbourna. Zaprt je tudi stanovanjski kompleks s 3 tisoč prebivalci, potem ko so tu potrdili več kot 50 okužb. V Avstraliji so doslej skupno potrdili več kot 8500 primerov okužb, od tega je umrlo 105 ljudi.

V Čilu so do nedelje po podatkih oddelka za statistiko in zdravje (DEIS) potrdili 10.159 smrti zaradi Covida-19, z novim koronavirusom pa se je okužilo že več kot 295 tisoč ljudi. Predsednik države Sebastian Pinera je zaradi koronavirusne krize napovedal obsežen paket pomoči v vrednosti 1,5 milijarde dolarjev za srednji razred, ki se spopada z ekonomsko krizo, ki je izbruhnila zaradi pandemije. Ukrep, ki ga mora potrditi še kongres, naj bi med drugim omogočil lažje pridobivanje kreditov brez obrestne mere.

“Čile so večinsko država srednjega razreda, ki je napredoval zaradi lastnih naporov in dela. Srednji razred to ve in je ponosen na svoje dosežke. Si pa tudi zasluži ter potrebuje zagotovilo in priložnost za prihodnost,” je zatrdil Pinera. Čile je eno od globalnih središč izbruha novega koronavirusa. V državi so karantenske ukrepe uvedli relativno pozno, šele sredi maja, veliko delavcev pa je lahko zaradi izjem še vedno opravljalo svoje delo.

Nina Žoher