[Ameriške volitve] Bo Pelosijeva kmalu preteklost?

Demokratka Nancy Pelosi bo kmalu zamenjana. (Foto: STA)

V ZDA še vedno štejejo glasove, ki bodo za naslednji dve leti zacementirali sestavo senata (zgornjega doma) in predstavniškega doma (spodnjega doma) ameriškega kongresa. Če bodo senat, kot kaže, obdržali demokrati, pa je tekma za večino v predstavniškem domu, kjer že od leta 2019 kraljuje Nancy Pelosi, vedno bolj vroča. Republikanska stranka pa je bogatejša za novo konservativno zvezdo Rona DeSantisa.

Trenutno demokrati vodijo v Senatu, in sicer za en sedež (50:49), medtem ko gredo v zvezni državi Georgii v drugi krog, saj nobeden od kandidatov v prvem ni dobil zadostne podpore – a tudi če v Georgii zmagajo republikanci, bodo imeli večino demokrati, saj podpredsednica Kamala Harris šteje za en glas v senatu (se pravi 51:50). Na drugi strani imajo republikanci v predstavniškem domu trenutno že zagotovljenih 212 sedežev, demokrati pa 204. V tem trenutku vsi analitiki pričakujejo zmago republikancev v predstavniškem domu.

Rdeči val se je v absolutnih številkah vendarle zgodil
Poznavalci in politični strategi se sicer sprašujejo, zakaj ni bilo t. i. “rdečega vala” (prevlade republikancev) na volitvah glede na to, da so trije od štirih Američanov nezadovoljni z Bidnovo demokratsko administracijo. A treba je povedati, da se je rdeči val absolutnih številk vendarle zgodil – v volitvah za predstavniški dom so namreč republikanci dobili kar 6 milijonov več glasov, so pa različna volilna okrožja strateško oblikovana tako, da zajamejo zelo specifične politično strateško pripravljene meje, tako da absolutne številke zvodenijo – v ZDA temu pravijo “Gerrymandering”, zaradi česar so republikanci izgubljali tekme z izredno nizkimi maržami, včasih tudi po le nekaj sto glasov, čeprav bi (če bi okrožja združili) dobili tudi nekaj milijonov glasov več.

McCarthy bo najbrž nadomestil Pelosijevo
Politično poročilo Cook je ocenilo, da so republikanci dobili 52,3 % glasov za predstavniški dom v primerjavi s 46,2 % glasov za demokrate. Ta 6,1-odstotna razlika je bila večja od 2,5-odstotne generične republikanske prednosti iz povprečja nacionalnih anket tik pred volitvami. Kljub temu je pričakovati, da bo republikanec Kevin McCarthy prevzel vlogo vodje predstavniškega doma in tako nadomestil osovraženo Nancy Pelosi.

Največja posamezna sprememba, ki izhaja iz volitev leta 2022, bo prehod od ostre leve demokratske stranke h konservativni republikanski stranki. Ta sprememba bo vplivala na vse, od porabe do preiskav, ukrepov odborov, do tega, kaj se računi premikajo.

DeSantis – nova zvezda republikanske stranke
Volilni rezultat pa je ustvaril tudi novo zvezdo na republikanski strani: gre za 44-letnega Ricka DeSantisa, ki ga nekateri že vidijo kot Trumpovega naslednika, čeprav zadnje čase med njima vlada določena mera tekmovalne vneme. Transformacija Floride je bila nekaj najbolj šokantnega v ameriški politiki po Trumpovi zmagi. Leta 2018 je DeSantis zmagal le za 32.463 glasov. Po štirih letih konservativnega in izjemno uspešnega vodenja je bil ponovno izvoljen s kar 1,5 milijona glasov. Pred štirimi leti je izgubil največje okrožje Miami-Dade. Leta 2022 ga je osvojil odločneje, kot je Janković osvojil Ljubljano na prejšnjih županskih volitvah. Odnesel je tudi glasove Latinoameričanov. Florida je bila nekoč trdnjava demokratov. Zdaj, po štirih letih DeSantisove administracije, je preoblikovana v zanesljivo republikansko zvezno državo.

Andrej Žitnik