Volitve v ZDA: premočna zmaga DeSantisa, predstavniški dom po vsej verjetnosti republikancem, bitka za senat še odprta

(Foto: epa)

V ZDA pravkar še vedno potekajo volilne bitke v oba zakonodajna telesa ameriškega Kongresa – senat in predstavniški dom. Ostre bitke za večino v obeh telesih se bijejo po vsej državi. Tekmo v predstavniškem domu zaenkrat dobivajo Republikanci, medtem ko je tekma za senat še povsem odprta.

Glavne teme za ameriške volivce v tem volilnem ciklu so vključevale inflacijo, grožnje demokraciji, kriminal, priseljevanje, varnost meja ter pravica do splava splava. Rezultati vmesnih volitev bodo vplivali na vlagatelje in borzo dolgo po koncu volitev. Naraščajoči življenjski stroški in inflacija se lahko pospešijo glede na odziv borz.

Ron DeSantis je bil potrjeno ponovno izvoljen na Floridi z veliko razliko do demokratskega protikandidata, skrajna socialistka Alexandria Ocasio Cortez pa v New Yorku.

Republikancem najbrž predstavniški dom
Republikanci so najbrž na dobri poti k osvojitvi večine v predstavniškem domu – nekje pri 220 za naslednje leto. Zaradi takšnega izida bi vodja manjšine v predstavniškem domu Kevin McCarthy razmišljal o pričakovani kandidaturi za naslednjega vodjo nižjega zakonodajnega telesa, s čimer bi odvzel kladivo trenutni predsednici predstavniškega doma Nancy Pelosi. Celotna sestava predstavniškega doma izvoli predsednika. Uspešen kandidat mora imeti absolutno večino celotnega doma. Z drugimi besedami, 218 glasov, če je parlament konstituiran pri 435. Predsednik ni le tisti, ki je dobil največ glasov. McCarthy pa ima težavo, da ga vsaj 7 do 10 republikancev ne podpira, po nekateri poročilih bi lahko to število še naraslo.

Napovedanega republikanskega vala ni bilo
Republikanski rdeči val je v torek preplavil Florido, a preskočil večino preostalih zveznih držav, tako da se je republikanska stranka oklepa upanja na majhno večino v predstavniškem domu in nadzor nad zadevnim senatom. Kljub anketam, po katerih so republikanci upali, da bodo osvojili kar 35 sedežev, je postalo jasno, da se nezadovoljstvo volivcev s predsednikom Joejem Bidnom ne bo preneslo v prepričljiv mandat republikanske stranke. “Vsekakor ni republikanski val, to je prekleto gotovo,” je ob objavi rezultatov dejal republikanski senator Lindsey Graham.

Nezadovoljstvo nad Bidnovo administracijo se ni v celoti prelilo v rezultat republikancev na vmesnih volitvah. (Foto: epa)

Več ključnih sedežev v senatu, za katere so republikanci upali, da jih bodo ponovno osvojili, vključno v New Hampshirom in Washingtonom, je pripadlo sedanjim demokratom. Republikanec J. D. Vance je zmagal prepričljivo z odločitvijo pred predstavnikom Timom Ryanom, vendar je bil to sedež, ki ga je republikanska stranka morala osvojiti, ker ga je izpraznil republikanec Rob Portman, ki se je upokojil. Republikanci so upali, da bodo obdržali Pensilvanijo, toda v sredo zgodaj naj bi demokrat John Fetterman zmagal v tekmi z manj kot 1 % prednosti s skoraj vsemi glasovi.

Sedanji demokratski predstvnik Raphael Warnock in republikanski izzivalec ter nekdanji velikan lige NFL Herschel Walker, ki sta bila v vročem boju za sedež v senatu Georgie, sta bila enaka, vendar sta bila oba pod 50 odstotki in sta se decembra odpravila v drugi krog.

Napoved DeSantisove poti do Bele hiše?
Poleg peščice bitk po državi in ​​možnosti, da bi še vedno dobili večino v predstavniškem domu, so republikanci imeli za slavje le še Florido. Guverner Ron DeSantis je premagal demokrata Charlieja Crista za 19 točk in dosegel rekordno razliko za republikanca med latinskoameriškimi volivci. Poleg tega je senator zvezne države Marco Rubio zlahka premagal svojega dobro financiranega demokratskega izzivalca, predstavnika Vala Demmingsa.

Ron DeSantis bi lahko izzval Donalda Trumpa v bitki za predsednika ZDA. (Foto: epa)

Močna DeSantisova uspešnost bi lahko v nasprotju z bledo uspešnostjo celotne republikanske stranke povečala pozive, naj kandidira za predsednika leta 2024. Čeprav je bil DeSantis sramežljiv glede svojih načrtov za prihodnost, je bilo slišati podpornike na njegovi zmagovalni zabavi vzklikati “še dve leti”,  – med vrsticami je to sklicevanje na možnost, da bi skrajšal svoj mandat v Tallahasseeju, da bi kandidiral za Belo hišo.

Nekdanji predsednik Trump naj bi v prihodnjih dneh objavil kandidaturo za leto 2024, v torek pa je poskušal odvrniti DeSantisovo rivalstvo s prikrito grožnjo, da bo izdal podatke o umazanih poslih svojega nekdanjega zaveznika. Trumpova priljubljenost pri republikancih je prepričljiva, a če je torek pripadal kateremu koli republikancu, je bil to očitno DeSantis.

Končni seštevek v predstavniškem domu bi lahko trajal nekaj dni, čeprav naj bi republikanci še vedno dobili večino. Republikanci so se zavezali, da bodo ustavili Bidnovo agendo, vendar morda ne bodo imeli pomoči senata.

Andrej Žitnik