fbpx

Ameriški admiral Davidson svari: Zaradi Kitajske je vpliv ameriške mornarice v Aziji vse šibkejši

Admiral Philip Davidson (vir: twitter)

Ameriški mornariški poveljnik za vedno manjši vpliv ameriške mornarice v Indokini krivi čedalje močnejšo Kitajsko. Pozablja pa, da se ameriška mornarica v zadnjih letih spopada z vedno večjimi problemi nediscipline, nefunkcionalno tehnologijo in zapravljanjem denarja za stranišča, ki bi nadomestila pisoarje na najnovejših letalonosilkah zato, da bi bila bolj ženskam prijazna.

Ameriška mornarica je vsako leto v slabšem položaju, kitajska mornarica pa se vsako leto bolj krepi. Razlogi za to so številni, glavnih pa ni iskati pri Kitajcih, temveč pri samih Američanih, ki so se z določenimi odločitvami v zadnjem desetletju ustrelili v koleno.

Admiral Philip Davidson, ki trenutno poveljuje indopacifiški floti, je v svojem letnem nagovoru izpostavil, da so v ameriški mornarici potrebne ključne spremembe, zato da bi lahko naslovili izzive, ki obsegajo tudi strateško tekmovanje s Kitajsko. “Naša vojaška prednost in sposobnost odvračanja v Indo-Pacifiku izginjata,” je po poročanju Breitbarta povedal Davidson.

Kitajci imajo rakete, ki lahko uničijo ameriške letalonosilke
“Vodstvo kitajske komunistične partije v Pekingu čuti šibkost,” je poudaril Davidson in dodal, da če Amerika ne bo ukrepala, bi se lahko Kitajci odločili, da svoje cilje dosežejo z uporabo sile.

Kontraadmiral Luo Yuan (Vir: Twitter)

Davidson ima prav. Kakor so pred časom poročali pri News Corp Australia Network, je kitajski kontraadmiral Luo Yuan v govoru o kitajsko-ameriških odnosih, ki ga je imel decembra, poudaril, da se Američani bojijo smrtnih žrtev. “Česar se ZDA najbolj bojijo, so žrtve,” je povedal kontraadmiral, ki je ocenil, da bi potopitev ene ameriške letalonosilke pomenila okoli pet tisoč smrtnih žrtev. Potopitev dveh takih ladij bi pomenilo podvojitev števila smrtnih žrtev na deset tisoč.

Luojevo teoretiziranje ni tako iz trte zvito, ko pomislimo, da Kitajska že ima tehnologijo, da izvede takšno dejanje tudi v praksi. Kitajci so po poročanju portala The National Interest v delovanje poslali nove satelitsko vodene balistične rakete zemlja-voda DF-26, z dometom 4.000 kilometrov. S takim dosegom lahko Kitajska ščiti svoje interese vzdolž celotnega Južnokitajskega morja.

Ameriška mornarica počasi razpada
Po drugi strani se v ameriški mornarici spopadajo z vse večjimi problemi, ki so si jih nakopali sami v zadnjih desetletjih. Ameriška mornarica je želela zmanjšati število mornarjev na posamezni ladji na račun vedno novejše tehnologije. A kot poroča Pro Publica, so rezultati ravno nasprotni od želenih. Zaradi zmanjšanja števila mornarjev na ladjah prihaja do preobremenjenosti, izgorelosti in pomanjkanja časa za prenos potrebnih sposobnosti na naslednje generacije.

Letalonosilka USS Ford (Vir: Twitter)

Poleg tega se je izkazalo, da se je življenjska doba posameznih ladij drastično skrčila zaradi zmanjševanja ameriške flote. Namreč, ladje, ki so nekoč preživele po 15 tednov v popravilih in servisih, ki so jim omogočili delovanje tudi po 40 let, so zdaj neoperativne po vsega 15 do 20 let. Da o samem stanju nediscipline, razvrata in pomanjkanja znanja, ki so ga razkrili pri Navy Timesu, niti ne omenjamo. Preiskava o nesreči rušilca Fitzgerald, ki se je leta 2017 zaletel v trgovsko ladjo, je namreč razkrila, da poveljujoča častnica ni želela komunicirati s komandnim centrom, ker mu “ni zaupala”.

Medtem pa se mornarica še naprej ubada s stvarmi, ki se jim zdijo nujne. Te nujne stvari obsegajo ukinitev pisoarjev na najnovejši letalonosilki razreda Ford. Razlog? Tako bodo vsi prostori enako dostopni tako mornarjem kot mornarkam. Ob tem so v celoti zanemarili dejstvo, da ženske na ladjah ne predstavljajo deleža, ki bi presegal 20 odstotkov celotne posadke. Problem z inštalacijo straniščnih školjk pa je povezan s povečanimi stroški, kot tudi z nižjim standardom higiene.

Ko je mornarici več do politične korektnosti kot do funkcionalnosti
Ob tem se na najnovejši letalonosilki, ki je stala 12 milijard dolarjev, po poročanju portala The National Interest ubadajo še s problemi z elektriko, z nedelujočimi elektromagnetnimi katapulti, ki so nadomestili prejšnjo generacijo delujočih katapultov na paro, in še z odlašanjem s samimi preizkusi vzdržljivosti, saj naj bi bila ladja še po dveh letih nepripravljena za aktivne naloge. Predvideva se, da bi potrebne preizkuse za aktivno delovanje opravila do leta 2022. Če.

Rušilec USS Fitzgerald (Vir: Twitter)

Kot kaže, Kitajcem ni treba migniti s prstom. Ameriška mornarica je na dobri poti, da se uniči sama.

Ivan Šokić