fbpx

Ameriški državni sekretar Pompeo izrekel pohvalo Sloveniji zaradi razglasitve Hezbolaha za teroristično organizacijo

foto: arhiv Demokracije

Ameriški državni sekretar Pompeo, ki bo v ponedeljek v State Departmentu sprejel zunanjega ministra Anžeta Logarja, je v petek izrekel pohvalo Sloveniji, ker je šiitsko gibanje Hezbolah razglasila za teroristično organizacijo.

“Slovenija je ta teden Hezbolah v celoti razglasila za teroristično organizacijo in zavrnila lažno razlikovanje med političnim in vojaškim krilom Hezbolaha. Slovensko zunanje ministrstvo je izjavilo, da je Hezbolah kriminalna in teroristična organizacija, ki predstavlja globalno grožnjo miru in varnosti. ZDA izrekajo pohvalo Sloveniji za ta korak naprej pri preprečevanju Hezbolahovega delovanja v Evropi,” je sporočil Pompeo.

Državni sekretar ZDA v nadaljevanju dodaja, da je vlada predsednika Donalda Trumpa od prvega dne začela z vztrajnim prepričevanjem mednarodne skupnosti, naj z odprtimi očmi pogleda škodljive dejavnosti Hezbolaha in na svojih ozemljih ukrepa proti tej skupini, ki ima podporo Irana.

“Evropi smo dali poseben poudarek in kampanja pod vodstvom State Departmenta je dala rezultate, saj je šest evropskih držav v zadnjem letu dni uvedlo ukrepe proti Hezbolahu, druge pa razmišljajo o novih ukrepih. Pozdravljamo ukrep Slovenije in drugih evropskih držav,” je sporočil Pompeo.

Končno v skupini jedrnih držav

Slovenska vlada je na dopisni seji 30. novembra sprejela sklep o obravnavi gibanja Hezbolah kot kriminalne in teroristične organizacije, ki predstavlja grožnjo miru in varnosti. Evropska unija je že leta 2013 oboroženo krilo Hezbolaha uvrstila med teroristične organizacije, več držav pa je to storilo tudi za celotno skupino. Med članicami EU med drugim tudi Nizozemska in Nemčija.

Hezbolah je bil ustanovljen leta 1982 v Libanonu, da bi se boril proti izraelski okupaciji Libanona. Spopadi z izraelskimi silami so se nadaljevali tudi po koncu te okupacije, tudi oziroma pretežno s terorističnimi metodami.

Iran je eden glavnih podpornikov Hezbolaha in njegovega upora proti enemu glavnih nasprotnikov Teherana, Izraelu.

Demokracija