Ameriški inštitut: Rusiji zmanjkuje dronov, a prihaja nova pošiljka

Ukrajinske varnostne in obrambne sile prikazujejo brezpilotna letala, uporabljena v ruskih napadih. (Foto: epa)

Ruske zaloge iranskih bojnih dronov bodo kmalu pošle. Kremelj ima dovolj brezpilotnikov le še za nekaj napadov na Ukrajino. Vendar je v kratkem mogoča nova dostava bojnih naprav iz Irana. Informacijo je podal ameriški Inštitut za vojne študije (ISW). 

Ameriški Inštitut za vojne študije (ISW) je podal informacijo, da Rusiji hitro pojenjajo zaloge bojnih dronov iranske izdelave. Zadostovalo naj bi jih le še za nekaj napadov, vendar pa bi iz Irana utegnila priti nova pošiljka. Inštitut je ob tem spomnil, da je v začetku januarja obrambni minister Ukrajine Oleksij Reznikov ocenil, da je Rusija porabila že okoli 88 odstotkov iranskih dronov iz zadnje pošiljke, ki je štela 750 kosov, poroča Polska Agencja Prasowa.

Srečanje med predsednikom ruske Dume Vjačeslavom Volodinom in iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem, 23. januarja 2023 v Teheranu, bi lahko dalo slutiti o namerah Moskve, da si želi hitro nadomestiti izčrpane zaloge. Avgusta lani je Rusija od Irana pričela kupovati drone kamikaze, njihova množična uporaba na bojnem polju v Ukrajini pa se je začela septembra. Gre večinoma za brezpilotnike Shaded-136, ki so namenjeni predvsem napadom na civilno in kritično infrastrukturo na območju skorajda celotne države.

Domen Mezeg