Zažig korana pred turško ambasado na Švedskem naj bi plačal proruski novinarski aktivist

Chang Frick s sliko Putina na majici. (Foto: Twitter)

Vedno več indicev je, da je bil mednarodni incident med Švedsko in Turčijo insciniran. V mednarodni politiki se je že nekaj časa šepetalo, da je kurjenje Korana pred turško ambasado na Švedskem delo Rusije. Ta incident je namreč zamajal možnost Švedske za sprejem v zvezo NATO, saj se morajo s tem strinjati vse članice – med drugim tudi Turčija. 

Spomnimo, Rasmus Paludan, kontroverzni vodja desničarske, identitarne stranke Stram Kurs (Trda linija) na Danskem je med shodom pred turškim veleposlaništvom v Stockholmu zažgal izvod Korana, kar je sprožilo oster odziv turške vlade, ki je pozvala švedske oblasti, naj prepovejo demonstracije. Paludan je pred skromno množico in obkrožen s policijo z vžigalnikom zažgal islamsko sveto knjigo po govoru, v katerem je obsodil islam in napadel švedsko liberalno priseljensko politiko. “Če menite, da svobode izražanja ne bi smelo biti, bi morali živeti nekje drugje,” je dejal protiprotestnikom v bližini. Dejanje je močno razjezilo turško vlado, ki je prekinila načrtovane sestanke s švedskimi in finskimi politiki v zvezi z vstopom obeh držav v zvezo Nato.

Kot rečeno je protest fizično izvedel skrajno desni danski politik Rasmus Paludan. Dejal je, da je bila njegova akcija ideja “nekih Švedov, ki bi radi, da zažgem Koran pred turškim veleposlaništvom.” O kom govori?  Po poročanju švedskih medijev je dovoljenje za protest plačal Chang Frick, “novinar” z zelo  zanimivim ozadjem.

Frick je bivši novinar kremeljskega agitprop trobila RT, kasneje pa je ustanovil svoj švedski proruski medij Nyheter Idag. O Fricku je pisal New York Times v prispevku, kjer so opisovali, kako so ruski agenti infiltirirali švedsko skrajno desnico in jo uporabljali za svoje namene – pri tem so omenili prav Frickov Nyheter Idag.

Chang Frick je nekoč delal za rusko propagandno mrežo RT. (Foto: Twitter)

Frick je povedal, da mu je druga alternativna švedska novičarska stran Exakt24 povedala za načrte danskega politika in omenila, da potrebuje pomoč pri plačilu honorarja, ker denarja ni mogel pravočasno nakazati na Švedsko. Frick trdi, da je plačal, “da bi podprl svobodno izražanje.” Na Exakt24 trdijo drugače: Frick je bil tisti, ki je sprva stopil v stik z njimi in rekel, da želi najti nekoga, ki bi zažgal Koran – za kar je tudi ponudil, da pokrije stroške. Priporočili so Paludana.

O “ruski” navezi kurjenja Korana se izven Švedske ne piše veliko, vendar je dejstvo, da je ta incident sprožil, plačal, pokril in razširil “novinar” s povezavami v Kremlju, s financiranjem iz Kremlja in s simpatijami v Kremlju, ki je dolgo delal kot del veliko večje kremeljske zarote za polarizacijo švedske družbe.

Frick je velik oboževalec Putina. (Foto: Twitter)

Seveda je danski politik takšna provokativna dejanja počel že v preteklosti – a nikoli ga ni najel prokremeljski novinar. Res je tudi, da je med Švedsko in Turčijo res obilica kočljivih vprašanj, ki jih je treba rešiti, poleg različnih kulturoloških pogledov v zvezi s svobodo izražanja.

Toda vse nevralgične točke med državama so rešljive. Cilj kremeljske propagande je nagraditi odprte delitve med svojimi nasprotniki in polarizirati demokratične družbe, vključno s sprožanjem provokacij in poudarjanjem obrobnih ljudi, kot da so pomembni glasovi mainstreama. Zato so mnogi zahodnjaki, ki igrajo svoje vloge v tem stroju, lahko povsem povprečni posamezniki. V svobodni družbi se ne morejo prebiti na podlagi meritokracije in lastnih zaslug v politiki ali medijih, zato jih podpira in krepi Kremelj.

Isti vzorec se nenehno ponavlja po Evropi in po svetu. To je le ena izmed najbolj usodnih. Civilizirana družba ne bi smela nikoli pustiti, da gre tako daleč. Še vedno ni jasno, kakšen bo rezultat švedske prošnje za Nato. A če bi protestniki v Turčiji kaznovati ljudi, ki so res zažgali Koran, bi morali podpreti prošnjo Švedske za vstop v Nato, saj bodo le tako kaznovali prave storilce – rusko državo.

Andrej Žitnik