Ameriški mediji na veliko o Trumpu, skoraj nič o nečednostih predsednikovega sina

Hunter in Joe Biden (Foto: epa)

Sin predsednika ZDA Hunter Biden je v dogovoru z zveznimi tožilci priznal krivdo dveh kaznivih dejanj s področja davčne zakonodaje in priznal obtožbe o orožju.

Washington Post je v torek prvi poročal, da se je Hunter, ki se sooča z večletno preiskavo uradnikov, pogodil z ameriškim državnim tožilcem iz Delawareja Davidom Weissom. Hunter bo priznal krivdo, ker ni plačal približno 100.000 dolarjev davkov za leto 2017 in ker ni plačal podobnega zneska za leto 2018. Davčne obtožbe, s katerimi se sooča Hunter, so prekrški. Pričakuje se, da mu ne grozi nobena zaporna kazen in da bo dobil dve leti preizkusne dobe.

53-letnik je prav tako vstopil v poboljševalni program, potem ko je priznal nezakonit nakup strelnega orožja leta 2018. Obtožba o posedovanju nezakonitega orožja bo nato zbrisana iz njegove evidence.

Hunter Biden, sin predsednika ZDA (Foto: zajem zaslona)

“Obtoženec se je strinjal, da bo priznal krivdo v obeh točkah davčnih utaj,” so tožilci zapisali v pismu, poslanem v torek. “Toženec se je strinjal s sklenitvijo dogovora o preusmeritvi pred sojenjem glede informacij o strelnem orožju.” Nakup orožja bi bil nezakonit, ker je bil v času incidenta pod vplivom drog. Biden se je soočil s petletno preiskavo zveznih tožilcev, agentov FBI in preiskovalcev davčne uprave o njegovih davkih in nakupu orožja.

“Z objavo dveh sporazumov med mojo stranko, Hunterjem Bidenom, in ameriškim državnim tožilstvom za okrožje Delaware, kolikor razumem, je petletna preiskava Hunterja zaključena,” je za NBC povedal odvetnik Chris Clark. “Hunter bo skladno s sporazumom o priznanju krivde prevzel odgovornost za dva primera opustitve plačila davkov v prekršku. Vlada bo vložila tudi ovadbo za strelno orožje, za katero bo veljal predkazenski sporazum in ne bo predmet sporazuma o priznanju krivde. Vem, da Hunter verjame, da je pomembno prevzeti odgovornost za te napake, ki jih je naredil v obdobju pretresov in zasvojenosti v svojem življenju. Veseli se nadaljevanja okrevanja in napredovanja,” je dodal Clark.

Prejšnja poročila so pokazala, da je davčne obveznosti Hunterja Bidna plačal ugledni hollywoodski odvetnik Kevin Morris. Morris naj bi plačal račun za več kot 2 milijona dolarjev Bidnovih davkov in mu pomagal pri njegovi umetniški karieri. Joe in Jill Biden sta se odzvala na novico in dejala, da podpirata svojega sina. “Predsednik in prva dama imata rada svojega sina in ga podpirata, medtem ko si znova gradi življenje. Ne bomo dajali drugih komentarjev,” je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Ian Sams.

Kritike le s strani republikancev
Dogovor o priznanju krivde so kritizirali konservativci, ki trdijo, da je bil Hunter Biden deležen posebne obravnave, ker je bil predsednikov sin. Predsednik odbora za nadzor in predstavniškega doma James Comer je obsodil dogovor in ga označil za “udarec po zapestju”, ne pa resnično kazen. “Hunter Biden se je izognil kazni s simboličnim udarcem po zapestju, ko vse več dokazov, ki jih je odkril nadzorni odbor predstavniškega doma, razkriva, da sta Bidnova vpletena v vzorec korupcije, trgovanja z vplivom in morda podkupovanja,” je dejal Comer. “Te obtožbe proti Hunterju Bidnu in sporazum o krivdi ne vplivajo na preiskavo nadzornega odbora. Ne bomo mirovali, dokler ne bo razkrit polni obseg vpletenosti predsednika Bidna v družinske posle.”

Do dogovora je prišlo potem, ko sta se Hunter in njegov oče, predsednik Joe Biden, soočila s preiskavami republikanskih zakonodajalcev glede domnevne sheme podkupovanja v višini 5 milijonov dolarjev, ki vključuje posle v Ukrajini. Predsednik Biden je še le dva tedna nazaj trdil, da njegov sin ni storil “nič narobe”.

Joe Biden trdi, da Hunter ni naredil nič nezakonitega. (Posnetek zaslona: Youtube)

Tudi mediji so tiho
Najbolj zanimivo pa je, da ameriški veliki mediji z izjemo konservativne Fox News zelo malo poročajo o tem, kaj se dogaja z Bidnovimi. Že škandal s predsednikovim prenosnim računalnikom so v sodelovanju z velikimi družbenimi omrežji celo sistemsko cenzurirali, kar je najbrž vplivalo tudi na izid ameriških volitiev. Zdaj, ko se je mlajši Biden pogodil z zveznimi tožilci o tem, zopet poročajo izjemno sramežljivo oz. sploh ne. Na naslovnicah namesto tega dominira kazenska ovadba zopet bivšega predsednika Donalda Trumpa o potencialnem skrivanju zaupnih dokumentov, ki pa je veliko manj resna od potencialne slike sistemske korupcije med predsednikovim sinom, predsednikom ZDA in akterjem tujih držav.

Andrej Žitnik