fbpx

Ameriški obveščevalci večkrat rešili življenje Zelenskega pred Putinovimi plačanci

Vladimir Putin je želel večkrat umoriti ukrajinskega predsednika Zelenskega. (Foto: epa)

Tajno srečanje med vodjo Cie in Volodimirjem Zelenskim, le nekaj tednov pred začetkom ruske invazije na sosednjo državo, je rešilo glavo ukrajinskega predsednika: Kremelj naj bi namreč skrbno načrtoval njegovo usmrtitev. To odkritje izhaja iz še neobjavljene knjige ameriškega avtorja Chrisa Whippla: V Beli hiši Joeja Bidna: Borba njegovega življenja. Zelenski naj bi se od začetka ruske invazije izognil že več kot dvanajstim poskusom atentata.

Januarja 2022, ko so se ruski tanki že nakopičili na ukrajinski meji, je direktor Cie William Bill Burns zapustil Washington in se podal na tajno potovanje v Kijev. Imel je le en cilj: z Volodimirjem Zelenskim deliti novico, ki je močno presenetila ukrajinskega predsednika – da Rusi načrtujejo atentat nanj. Zelenski je takrat celotno idejo zavrnil kot nerealno, vključno s tem, da bodo Rusi napadli Ukrajino. Namignil je, da ameriška opozorila ustvarjajo nepotrebno paniko, skrbelo ga je, kako bo to vplivalo na ukrajinsko gospodarstvo. Toda, ko mu je vodja vodilne obveščevalne agencije predstavil pridobljene informacije, si je premislil.

Bilo je povsem nekonvencionalno, da so ZDA javno razkrile svoje podatke, a v tem primeru je bil Washington očitno zelo prepričan v namere Rusije. “Burns je prišel osebno prebudit Zelenskega,” piše avtor knjige, in dodaja, da je to storil po ukazu Joeja Bidna. Direktor Cie je ukrajinskemu predsedniku povedal, da ponj prihajajo ruske specialne enote. “Po pogovoru je bil Zelenski nad to novico presenečen, a ga je tudi povsem streznila,” še zatrjuje Chris Whipple v knjigi, ki bo kmalu ugledala luč sveta. Ukrajinski uradniki so sporočili, da je Zelenski od začetka ruske invazije preživel oziroma se izognil več kot dvanajstim poskusom atentata. Po besedah ​​Chrisa Whippla sta bila vsaj dva od teh poskusov onemogočena zaradi ameriških obveščevalnih podatkov, ki jih je Bill Burns delil z Ukrajinci med svojimi predvojnimi obiski v Kijevu.

“Obveščevalni podatki so bili tako podrobni, da so varnostnim silam Zelenskega pomagale preprečiti dva ločena ruska poskusa atentata,” piše Whipple. Med svojim tajnim potovanjem v Kijev v začetku leta 2022 je Burns z ukrajinskimi uradniki delil tudi “osnutek Putinovega načrta za invazijo” kot logistično podlago za nadaljnje napade na ukrajinsko metropolo. Čas je žal potrdil vse točne ocene ameriških obveščevalcev. V manj kot mesecu dni je Rusija res sprožila največji vojaški spopad v Evropi po drugi svetovni vojni. Tudi po tem so ZDA ostale ključni partner napadene države: Kijev je prejel milijarde dolarjev vojaške in druge pomoči iz Washingtona, ki jim je še naprej nenehno zagotavljal vitalne obveščevalne podatke za pomoč njegovim operativnim silam na bojiščih, pišejo tuji mediji.

Sara Kovač