fbpx

Ameriški podpredsednik Mike Pence se ne bo skliceval na 25. amandma, s čimer bi predčasno odstavil predsednika Donalda Trumpa

Ameriški podpredsednik Mike Pence ne bo podprl 25. amandmaja, s čimer bi predčasno odstavili predsednika Donalda Trumpa (foto: EPA)

Dogajanje v ZDA je vse bolj razgreto. Demokrati so namreč zahtevali, da podpredsednik Mike Pence podpre aktivacijo 25. amandmaja, s katerim bi lahko predsednika Donalda Trumpa razglasili za nezmožnega opravljanja svojega dela. S tem bi prišlo do predčasne odstavitve predsednika, ki bi se sicer iz Bele hiše poslovil čez en teden. “Ne bom popustil prizadevanjem predstavniškega doma, da bi se igral politične igre v resni situaciji našega naroda,” je bil v kritičen v pismu, ki ga je naslovil na predsednico predstavniškega doma Nancy Pelosi.

Potem, ko je 6. januarja 2021 ameriški podpredsednik Mike Pence izdal republikanske volivce in ni preložil preštevanja elektorskih glasov, kakor so to zahtevale posamezne zvezne države zaradi rezultatov volitev, ki so nastali kot posledica volilne prevare, so podporniki predsednika Donalda Trumpa vpadli v Kapitol in začasno prekinili preštevanje elektorskih glasov, a na koncu je ravno Pence za zmagovalca predsedniških volitev razglasil nekdanjega podpredsednika Joeja Bidna.

Sinoči so demokrati od njega zahtevali, da podpre aktivacijo 25. amandmaja, s katerim bi lahko Trumpa razglasili za nezmožnega opravljanja svojega dela, in bi ga za obdobje manj kot dveh tednov do konca Trumpovega prvega predsedniškega mandata zamenjal Pence. Podpredsednik se je temu uprl, ne toliko zaradi Trumpa, kot zaradi lastnih predsedniških ambicij. Pence meni, da bi ga lahko v prihodnosti republikansko volilno telo, ki je občutilo izdajo s strani celotnega republikanskega političnega vrha, na naslednjih predsedniških volitvah podprlo.

Pence je pred glasovanjem o resoluciji Pelosijevi poslal javno pismo vodji poslancev Nancy Pelosi z zavrnitvijo uporabe 25. amandmaja. “Vi in demokrati zahtevate, naj jaz in kabinet sprožimo proces po 25. amandmaju, ko je do konca predsednikovega mandata ostalo le še osem dni. Ne verjamem, da je takšna smer v najboljšem interesu države, niti v skladu z ustavo,” je sporočil Pence in izrazil mnenje, da je 25. amandma predviden za odstavitev predsednika, ki fizično ali duševno ni sposoben opravljati svojega dela in ne kot kazen. Za resolucijo je glasovalo 223 kongresnikov, med njimi eden republikanec, 205 proti, pet se jih je glasovanja vzdržalo.

Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi (Foto: epa)

Pence poudarja, da ne bo popuščal pod pritiski
Pence je tako dejal, da ne bo klonil pod pritiski demokratov in, da omenjen amandma nikakor ne sme služiti kot sredstvo za kaznovanje ali za to, da bi predsednika izpodrinili. Pence pri tem še poudarja, da ni popustil pod pritiski, ko je moral razglasiti izid volitev. “Prav tako pa ne bom popustil prizadevanjem predstavniškega doma, da bi se igral politične igre v resni situaciji našega naroda,” je še bil kritičen.

Vzporedno in v pričakovanju Penceove zavrnitve resolucije so demokrati sprožili že drugo ustavno obtožbo Trumpa v štirih letih. Demokrati so pričakovali, da bo Pence zavrnil resolucijo, zato so se odločili, da bodo sprožili že drugo ustavno obtožbo zoper Trumpa v tem mandatu. Predstavniški dom bo o tem glasoval danes, za potrditev pa je potrebna le navadna večina, kar pa demokrati imajo. Če bo ustavna obtožba potrjena, bo prešla pod okrilje senata. Senat pa bo potreboval za potrditev ustavne obtožbe dvotretjinsko večino, kar pomeni, da bodo potrebovali glasove tudi na strani republikancev, je poročal RT.

Sara Rančigaj