fbpx

Ameriški predsednik Donald Trump in Melania prispela v Savdsko Arabijo. Prva dama osupnila z javno podobo

Foto: epa

Res je, da sta predsednik ZDA Donald Trump in prva dama Melania zapustila Belo hišo. A to sta storila le za kratek čas. Skupaj s Trumpovo najstarejšo hčerjo Ivanko in zetom Jaredom sta se odpravila na 9-dnevno delovno potovanje. Prva postaja je Savdska Arabija, nato pa bo Trump svojo prvo turnejo v tujini nadaljeval v Izraelu, temu sledi obisk palestinskega ozemlja, Vatikana, Italije, Bruslja in na koncu še Sicilije. Na tem potovanju bo Trump zelo branil ameriške interese.

Družina Trump se je tik pred 2. uro zjutraj odpravila na turnejo po Evropi in Bližnjem vzhodu, ki bo v devetih dneh pokrivala 15.600 kilometrov v zraku, poroča Dailymail. Ameriški predsednik Donald Trump je že prispel v Savdsko Arabijo in s tem začel svojo prvo turnejo v tujini. V Rijadu ga je sprejel savdski kralj Salman, s katerim bo Trump poskušal obnoviti medsebojne odnose po več letih napetostih v času prejšnjega ameriškega predsednika Baracka Obame. Predsednikova spremljevalka Melania Trump pa je javnost osupnila z elegantno opravo, saj si glave ni pokrila z naglavno ruto, kot to velevajo muslimanski običaji v tej državi.

Savdski kralj Salaman in ameriški predsednik Donald Trump (foto: epa).

Na dvodnevnem obisku v Savdski Arabiji bo Trump sodeloval tudi na vrhu Zalivskega sveta za sodelovanje in imel govor za voditelje okoli 50 muslimanskih držav. Obisk v Savdski Arabiji bo Trump danes sklenil tudi z odprtjem centra za deradikalizacijo skrajnežev. V ponedeljek pa bo svojo pot nadaljeval proti v Izraelu, kjer se bo srečal s premierjem Benjaminom Netanyahujem. Tam namerava obiskati tudi cerkev svetega groba, ki je bila zgrajena na mestu, kjer kristjani verjamejo, da je bil Jezus Kristus pokopan in je vstal od mrtvih.

Dobrodošlica Trumpu v Izraelu (foto: epa).

Nato bo obiskal palestinska ozemlja ter Vatikan, kjer se bo srečal s papežem Frančiškom. Sledil bo obisk Bruslja, kjer se bo ameriški predsednik prvič srečal z voditelji iz vseh 28 držav članic Nata. Zadnja Trumpova postaja bo Sicilija, kjer bo ameriški presednik sodeloval na vrhu G7. To bo odlična priložnost, da pozove k večji varnosti, in sodelovanju in prav tako, da se znova potrdi na svetovnem prizorišču in nadaljuje vodilno vlogo, kateri se je odpovedal predsednik Barack Obama.

I. K.