Ameriški predsednik Donald Trump je 22. januar razglasil za Narodni dan svetosti človeškega življenja

Donald Trump je bil med ameriškimi politiki najbolj naklonjen varovanju človeškega življenja. (Foto: epa)

Ameriški predsednik Donald Trump se je odločil obnoviti praznik, ki se imenuje Narodni dan svetosti človeškega življenja, in ki ga bodo v ZDA praznovali 22. januarja. Kot je ob tem navedel, na ta dan praznujejo čudež človeškega obstoja in obnavljajo svojo odločitev za graditev kulture življenja, v kateri je sleherni človek ne glede na starost varovan, cenjen in ljubljen. Svoje sporočilo za javnost, je objavil na spletni strani Bele hiše. 

Odločitev vodje ZDA se nanaša na sodbo Vrhovnega sodišča te države izpred 50 let, ki je razveljavila državne zakone, ki so prepovedovali izvajanje splava. Ameriški predsednik Donald Trump je ob tem poudaril, da je tovrstna sodna odločitev privedla do smrti preko 50-tih milijonov nedolžnih človeških življenj. Obenem je še poudaril, da je sleherno človeško življenje dar za svet. Vsak človek, bodisi rojen ali nerojen, mlad ali star, zdrav ali bolan, je po njegovem prepričanju ustvarjen po Božji podobi. Gre za izjemno pobudo ameriškega predsednika, ki želi v ZDA vrniti kulturo življenja, poroča Polonia Christiana.

Obenem Trump poziva Kongres, da bi se mu ob tem pridružil, da bi se torej zavzel za obrambo in spoštovanje dostojanstva slehernega človeškega življenja, upoštevaje tudi tista nerojena. Obenem je pozval ameriški narod, da bi poskrbel za ženske, ki so nenačrtovano zanosile, in da bi problematiko osamljenih otrok reševali s posvojitvami, da bi sirote našle svoj dom, kjer bi bile ljubljene. Poleg tega je še pozval vsakega državljana tega velikega naroda, da bi prisluhnil tišini, ki jo je povzročila izguba ene generacije. Spomnil se je tudi vseh teh, ki so bili zaradi abortusa prizadeti. Tovrstni praznik je v ZDA prvi uvedel predsednik Ronald Reagan leta 1984, nato ga je ukinil Barack Obama, Trump pa je to tradicijo obnovil. A vse kaže na to, da jo bo znova ukinil Trumpov naslednik Joe Biden.

Ameriški predsednik Donald Trump (Foto: epa)

Portal Worldometers že leta objavlja podatke, ki se nanašajo na vzroke smrti. Informacije dajejo na voljo posamezne vlade in ugledne organizacije. V Skladu s temi statistikami je bilo leta 2020, na svetu, dokumentiranih 42. 655. 372 primerov umorov nerojenih otrok. To je neprimerljivo večje število, če ga primerjamo z vzroki za smrt zaradi posameznih boleznih, nesreč ali samomorov. Za primerjavo lahko navedemo, da je v preteklih 12 mesecih 8,7 milijona ljudi umrlo za posledicami obolelosti za rakom, pet milijonov zaradi kajenja, 13 milijonov zaradi ostalih bolezni, 1,7 milijona pa za HIV-om/AIDS-om.

Domen Mezeg