fbpx

Ameriški predsednik Donald Trump: Pravičnost ne more zmagati brez Božje milosti

Ameriški predsednik Donald Trump (foto: EPA)

Trump se je javno postavil v bran verski svobodi v ZDA in po svetu, ob počastitvi 850. obletnice mučeništva svetega Tomaža Becketa, obenem pa poudaril svetost rojenega in nerojenega življenja. 

Ameriški predsednik Donald Trump je prepričan, da družba brez vere ne more napredovati, narod brez vere pa ne more preživeti, kajti pravičnost, dobrota in mir ne morejo prevladati brez božje milosti. Tako je zapisal Trump v svojem javnem nagovoru, medtem ko je angleškega svetnika Tomaža Becketa razglasil za “leva verske svobode”. Ob tem je še dejal, da je Becketova smrt močan in brezčasen opomin slehernemu Američanu, da njihova svoboda veroizpovedi ni običajno razkošje ali zgodovinski slučaj, marveč ključni element njihove svobode, poroča Breitbart.

“To je naš neprecenljivi zaklad in dediščina. In kupljen je bil s krvjo mučencev.” Kot je še prepričan Trump, jih je kot Američane v temelju združilo prepričanje, da upor proti tiranom predstavlja pokorščino Bogu in da je varovanje svobode pomembnejše od življenja samega. Prepričan je tudi, da če želijo biti še naprej dežela svobodnih ljudi, si noben vladni uradnik, noben guverner, noben birokrat, noben sodnik in noben zakonodajalec ne sme privoščiti, da bi v njihovem imenu odločal, kaj je v verskem smislu temeljno ali od vernikov zahteval, da  ravnajo v nasprotju s svojo vestjo.

Foto: epa

Nobena pravica ni bolj temeljna za mirno, uspešno in krepostno družbo, kot je pravica sledenja lastnim verskim prepričanjem. Ob tem je vztrajno zatrjeval, da tako Američani, kot tudi ljudje po vsem svetu, še vedno vzklikajo: “Hočemo Boga!” Kot je še poudaril na ta dan se spominjajo in praznujejo pogumno zavzemanje za versko svobodo svetega Tomaža Canterburyjskega, in vnovič potrjujejo svoj poziv k prenehanju verskega preganjanja po svetu. Amerika je po njegovem prepričanju na strani slehernega vernika v vsaki državi, ki prosi za svobodno življenje v skladu s svojim verskim prepričanjem. Trump je ob tem izpostavil tudi pomen svetosti tako rojenega kot tudi nerojenega življenja.

Združeni narodi izvajajo pritisk na Irsko in Poljsko, da bi legalizirali splav 

Znano je namreč, da mednarodne organizacije kot so Združeni narodi, med drugim pritiskajo na Irsko in Poljsko, da bi legalizirali abortus. Svetovni birokrati po njegovem nimajo nikakršne pravice napadati državi, ki skušata zaščititi nerojeno življenje na svojih tleh, saj je sleherni otrok sveti božji dar. Za Trumpa pa je verska svoboda tudi ključni element ameriške zunanje politike oziroma diplomacije ter izpostavil še zlasti pogumen boj kitajskih vernikov za svojo versko svobodo.

Trumpovo prizadevanje za versko svobodo v ZDA in po svetu pa ni nekaj novega. Pred več kot dvema letoma je namreč že podpisal nov izvršni ukaz, s katerim je postavil verske organizacije nazaj v same temelje ameriške družbe. S tem so verniki v Ameriki dobili močne zagovornike znotraj Bele hiše in zvezne vlade.

Domen Mezeg