fbpx

Ameriški predsednik Donald Trump za boj proti pandemiji Covid-19 aktiviral nacionalno gardo

Ameriški predsednik Donald Trump je poskrbel za najnižjo brezposelnost v zadnjih 20 letih pred pojavitvijo korona krize v ZDA. (foto: EPA)

V znak boja proti širjenju novega koronavirusa je ameriški predsednik Donald Trump v nedeljo, 22. marca 2020 v Beli hiši napovedal, da bo aktiviral Nacionalno gardo v Kaliforniji, New Yorku in Washingtonu. 

“Vem, da so to težki časi za vse Američane,” je izpostavil Trump in dodal, da se soočajo z veliko nacionalno preizkušnjo. “Smo v vojni. V pravem pomenu smo v vojni.”

Po besedah uradnikov bo aktiviranje nacionalne garde zelo pomembno za guvernerje, saj bo ta pomembno pripomogla v boju proti širjenju koronavirusa. Po poročanju ameriškega Breitbarta je Trump še napovedal, da bodo zveznim državam v pomoč poslane tudi vojaške bolniške ladje. Ladja USNS Mercy bo tako napotena v Los Angeles, ladja USNS Comfort pa v New York.

Foto: epa

Trump je sicer pred desetimi dnevi razglasil izredne razmere, kar je omogočilo, da lahko Zvezna agencija za posredovanje v nesrečah pomaga zveznih državam in lokalnim oblastem v boju s širjenjem koronavirusa in sicer tako, da lahko na njihov teren pošilja posebne ekipe. Ameriški predsednik poudarja, da dokler bo zasedal mesto predsednika, so Američani lahko prepričani, da imajo voditelja, ki se bo boril zanje in se ne bo ustavil, dokler ne bo prišlo do zmage.

Najhuje v New Yorku
Ameriška zvezna država New York je postala pravo žarišče novega koronavirusa, tam namreč beležijo kar 15.168 primerov od 27 tisoč  v celotni ZDA, od tega v samem mestu New York kar 9 tisoč. Po ZDA je doslej umrlo 347 ljudi, v državi New York 114, v mestu pa več kot 60, poroča STA.

Hana Murn