Ameriški predsednik Trump tudi v arhitekturi želi vrnitev h koreninam

Foto: Printscreen

Ameriški predsednik Donald Trump se je odločil, da izboljša izgled zveznih zgradb in sicer z vrnitvijo neoklasičnega arhitekturnega sloga, je razvidno iz osnutka odredbe, ki ga je uspela pridobiti ameriška revija, namenjena arhitekturi in notranjemu oblikovanju Architectural Record.

Po poročanju omenjene revije so uspeli pridobiti predosnutek sklepa, iz katerega izhaja, da Bela hiša zahteva popravek glavnih načel, ki se nanašajo na zvezno arhitekturo, ki so bila izdana leta 1962, z namenom, da bi klasični arhitekturni slog obveljal za najprimernejši in privzeti slog novih in nadgrajenih zveznih zgradb.

Lincoln Memorial (Foto: epa)

Osnutek Trumpove odredbe o vrnitvi h klasicizmu naj bi bil poimenovan kot “Vnovično polepšanje zveznih zgradb” in predstavlja uresničitev slogana predsedniške kampanje “Naredimo Ameriko spet veliko”, ki jo je Trump vodil leta 2016. Iz osnutka poročila je razvidno, da so ustanovitelji Amerike pri načrtovanju in gradnji zvezne prestolnice v Washingtonu v poznem 18. stoletju “sprejeli klasične modele” demokratičnih Aten “in” republikanskega Rima “… ker je slog simboliziral” ideale samouprave novonastale ameriške države.

Kapitol (Foto: epa)

Prav tako pa je razvidno, da je neoklasicizem predstavljal prevladujoči arhitekturni slog na koncu 18. stoletja, poroča Guardian. Kritiki sicer menijo, da predsednik Trump ni uspel integrirati ameriških nacionalnih vrednot v arhitekturni slog zveznih stavb. Pri tem pa se vse preveč rado pozablja, da prav neoklasični arhitekturni slog pooseblja vrednote ameriške republike iz časov njenega nastanka. Poleg tega pa gre pri osnutku predsednika Trumpa tudi za bistvo amerikanizma oziroma ameriških sanj. Da je namreč mogoče nekaj ustvariti iz nič, za kar so najboljši primer prav Združene države Amerike same in Američan kot človek, ki mu lahko uspe veliki met.

Hana Murn

 • RATATA

  Ameriška arhitektura so indijanski šotori.

  • Janko Gedlicka

   Pa še luškani in uporabni so bili, vendar so bili njihovi prebivalci žrtve genocida. Ne vem zakaj je Friderik Baraga njih spreobračal k evangeliju. Ali ni bilo očitno, da bi bilo potrebno evangelizirati nasilne kolonizatorje?

   • RATATA

    Napačne učence so Baragi dodelili njegovi šefi.

 • Stric iz ozadja

  Poleg tega pa gre pri osnutku predsednika Trumpa tudi za bistvo amerikanizma oziroma ameriških sanj. Da je namreč mogoče nekaj ustvariti iz nič

  In to dokazuje neoklasicna arhitektura ustvarjena iz nic?

  Naslednja stvar bo pa moda iz 18. stoletja? Nazaj h koreninam pa to.

 • Antonius

  Pogledaš sivi prizidek k prelepi Ljubljanski Operi, pa se človek kar strinja s Trumpom, da arhitekturni modernizem ne sodi k secesijski stavbi.
  Ljubljana je žalostni primer poseganja politično narekovane arhitekture v klasični, stari del mesta. Na Čopovi se v secesijo vrinjeni šopirita MGL in stekleni Müler, na Miklošičevo, nasproti novega dela hotela Union pa tudi nikoli ni arhitekturno sodila bivša zavarovalnica Triglav.
  Arhitekturni pogrom nad staro Ljubljano so začeli z izgradnjo Metalke sredi Ljubljane. Od gostilne Šestice naprej do križišča, so podrli najbolj dragoceni del stare Ljubljane.
  Turist, Američan mi je pripovedoval, da je Ljubljana prekrasno malo mesto. Vse si je lahko ogledal peš. Stare hiše so ga navduševale. *Veste, steklo nam je nezanimivo, ker ga imamo ogromno doma*, mi je navdušen nad staro, klasično, Ljubljano pripovedoval.

 • Van Der Waals

  TRUMP 2022!

 • Resnica

  Ja obljubil je obnovo infrastrukture dobili bodo pa nove fasade…malo spominja na ljubljanskega serifa