fbpx

Ameriški senat bo danes le imenoval Kavanaugha za vrhovnega sodnika ZDA

Brett Kavanaugh (Foto: STA)

Ameriški senat bo danes predvidoma glasoval o imenovanju Bretta Kavanaugha za vrhovnega sodnika ZDA. V petek je v 100-članskem senatu 51 senatorjev glasovalo za prehod na redno glasovanje o Kavanaughu, 49 jih je bilo proti, kar po poročanju tujih tiskovnih agencij nakazuje tudi na izid današnjega glasovanja.

Republikanci in demokrati so v petek ostali na svojih bregovih z dvema izjemama. Republikanka Lisa Murkowski je glasovala proti, demokrat Joe Manchin iz Zahodne Virginije pa za.

Republikanci imajo v senatu 51 glasov, demokrati z dvema neodvisnima na njihovi strani pa skupaj 49. Kavanaugh za imenovanje potrebuje 51 glasov. Če bo zanj glasovala ravno polovica senatorjev, torej 50, pa bo imel zadnjo besedo ameriški podpredsednik Mike Pence, ki ga bo najverjetneje podprl.

Pričakovati je bilo, da bo senat Kavanaugha potrdil že prej, a se je zapletlo zaradi očitkov univerzitetne profesorice Christine Blasey Ford, da jo je pred 36 leti spolno napadel. Kasneje ga je spolnega nadlegovanja v preteklosti obtožila še Deborah Ramirez.

Zaradi teh obtožb je ameriški zvezni preiskovalni urad FBI po navodilu Bele hiše uvedel preiskavo o njegovi preteklosti, piše STA. Poročilo iz kratke in omejene preiskave je zaupno, Bela hiša pa zagotavlja, da FBI ni našel ničesar obremenilnega proti Kavanaughu.

C. Š.