fbpx

Ameriški senat bo kmalu zaprl finančno pipico komunističnemu diktatorju Kim Džong Unu

Foto: epa

Ameriški senatorji nameravajo v kratkem uvesti nove sankcije, ki bodo usmerjene na finančne institucije, ki so v stikih s Pjongjangom. Predlog zakona grozi, da bodo vsi tisti, ki poslujejo s Severno Korejo, popolnoma izključeni iz ameriškega finančnega sistema. 

Ameriška senatorja Patrick Toomey in Chris Van Hollen sta v sredo predlagala dvostransko zakonodajo, ki se bo zavzemala za Korejski polotok brez jedrskega orožja, potem ko je 4. julija severnokorejski diktatorski režim ponovno izvedel jedrski poskus in zatrdil, da je izstrelil medcelinsko balistično raketo, ki je sposobna doseči ZDA.

Foto: iStock

Tuje banke in podjetja bodo postavili pred izbiro
Senatorji želijo zapolniti vrzel v obstoječih omejevalnih ukrepih, in sicer tako da bi bankam in poslovnim subjektom prepovedali sodelovanje s Severno Korejo, sicer bi jim zagrozili z izključitvijo iz ekonomskega gospodarstva. “Zakon je oblikovan v meri, da tujih bankam poda neusmiljeno izbiro: nadaljujte s poslovanjem s Severno Korejo ali pa ohranite dostop do ameriškega finančnega sistema,” je Van Hollen poudaril na strani. “Ta zakonodaja bo pomembno zapolnila vrzel naših sedaj veljavnih sankcij, usmerjenih proti Severni Koreji, s tem ko se loteva tujih bank in podjetij, ki nudijo nezakonito podporo diktatorju Kim Džong Unu.” 

Foto: epa

Tudi Trump bo dobil posebna pooblastila
Drugi avtor zakona, senator Toomey je izpostavil, da si je težko predstavljati, da se bo veliko institucij nagnilo na stran Severne Koreje. “Naša zakonodaja bo s sankcijami in kaznimi kaznovala tiste, ki poslujejo s Severno Korejo, prav tako pa bo pooblastila predsednika Donalda Trumpa, da bo lahko sankcioniral tudi tuje vlade, ki ne spoštujejo mednarodno sprejetih sankcij, ki se navezujejo na Pjongjang.”

Foto: epa

Tekom predstavitve osnutka sankcij je Van Hollen dejal, da obstoječe sankcije proti severnokorejskemu režimu, vključno s sankcijami Varnostnega sveta Združenih narodov, ne zadostujejo glede na to, da je državi uspelo najti poti preko podjetij in zavezništev, kar ji je omogočilo, da je pridobila dostop do mednarodnega finančnega sistema. Predlagani zakon je po prepričanju Van Hollna osnovan na istem modelu kot sankcije, ki so doletele Iran v letih 2010 in 2012. “Ukrepi so bili ključni za to, da so Iran prisilil k temu, da je sedel k jedrski pogajalni mizi.”

N. Ž.