Ameriški senat si mimo Trumpove administracije prizadeva za dodatne sankcije proti Rusiji in Iranu

Foto: epa/iStock

Ameriški senat naj bi danes glasoval o zakonskem predlogu, ki uvaja dodatne sankcije, usmerjene proti Rusiji in Iranu, saj želi preprečiti morebitno omilitev sankcij proti Moskvi brez njihove potrditve. 

Kljub temu, da je državni sekretar Rex Tillerson odsvetoval kakršno koli zaostrovanje odnosov z Rusijo, ki bi lahko povzročile prekinitev komunikacije z Moskvo, pa v senatu še vedno obstajajo drugačna prizadevanja, ki se jih Trumpova administracija več kot dobro zaveda.

Zaželena prilagodljivost
Po besedah Tillersona, v odboru Senata za mednarodne odnose, je treba ohraniti občutek prilagodljivost z namenom, da se pusti prosta pot v primeru, če ne bo mogoče vzpostaviti boljšega sodelovanja z Moskvo v boju proti terorizmu in pri končanju sirske vojne.

Foto: iStock

Do prizadevanja ameriškega senata je prišlo po tem, ko je nekdanji direktor Zveznega preiskovalnega urada (FBI) James Comey med zaslišanjem na senatnem odboru za obveščevalne zadeve priznal, da ga predsednik Trump in ostali člani Trumpove administracije niso nikoli prosili, da bi prenehal z izvajanjem FBI-preiskave glede vpletenosti Rusije v ameriške predsedniške volitve.

Foto: epa

Trump ima možnost vložitve veta
Predlog senata mora po navedbah STA potrditi tudi predstavniški dom ameriškega kongresa, potreben pa je tudi podpis Donalda Trumpa, ki ima možnost, da nanj kot predsednik vloži veto.

N. Ž.