Ameriški senat odrekel vojaško podporo Savdski Arabiji pri vojni v Jemnu, prizadevajo si za uvedbo sankcij!

Zaradi napadov Saudske Arabije na Jemen, je tam nastala humanitarna katastrofa. (Foto: epa)

Ameriški senat je včeraj sprejel resolucijo, s katero bodo končali vojaško podporo, ki so jo ZDA nudile Savdski Arabiji v vojni v Jemnu. Senatorji so se prav tako zavzeli za uvedbo sankcij proti Savdski Arabiji, ki bi jih lahko uvedli prihodnje leto.

Republikanski senatorji so zbrali zadostno večino, 60 glasov, potrebnih za sprejem resolucije, s katero bodo, kot poroča Reuters, končali vojaško podporo, ki jo Združene države Amerike nudijo koaliciji pod vodstvom Savdske Arabije pri vojni v Jemnu. To je po besedah podpornikov resolucije pomembno sporočilo, da so nezadovoljni s humanitarno katastrofo v Jemnu, prav tako pa s šibkim odzivom ZDA na brutalen umor novinarja Džamala Hašogdžija, ki so ga pokončali v prostorih savdskega konzulata v Istanbulu. “Če želite kupovati naše orožje, morate spoštovati nekatere stvari. Kako ga uporabljate, je pomembno,” je za medije dejal republikanski senator Lindsey Graham. Prav tako je dejal, da je savdski kronski princ toksična in nevarna oseba, s katero si ne predstavlja, da bi posloval, če ne bo velikih sprememb.

Senator Lindey Graham (Foto: epa)

Senatorji si prizadevajo za uvedbo novih sankcij proti Savdski Arabiji
Tudi republikanski senator Rand Paul si prizadeva za sprejem zakonodaje, ki bi blokirala prodajo orožja Savdski Arabiji, ki je sicer po ocenah predsednika Donalda Trumpa vredna kar 110 milijard ameriških dolarjev. Paul je kritiziral kraljestvo zaradi promocije sovraštva in financiranja islamskega radikalizma po svetu, kot še poroča The Hill, pa je povedal še, da je prenehanje oskrbovanja Savdske Arabije s sofisticiranim orožjem najmanj, kar lahko storijo za preprečevanje bombardiranja civilistov. Savdska Arabija je namreč večkrat uporabila ameriško orožje za bombardiranje Hutijev v Jemnu, ki jih podpira Iran, pri napadu na tržnico v kraju Saada avgusta letos pa je bilo kar 50 mrtvih.

Senator Rand Paul (Foto: epa)

J. Ž.