fbpx

Ameriški senator Rand Paul pojasnil, zakaj je dobro, da je Trump odpustil svetovalca za nacionalno varnost Boltona

John Bolton in Donald Trump (Foto: epa)

Po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump v torek odstavil svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona, katerega pogledi na zunanjo politiko so bili popolnoma drugačni od njegovega, se vrstijo odzivi na omenjeno odločitev. Republikanski senator iz Kentuckyja Rand Paul je Boltonovo odstavitev pohvalil, saj meni, da ima predsednik zelo dober instinkt glede zunanje politike in končanje neskončnih vojn.

Republikanski senator iz Kentuckyja Rand Paul je strinjanje z odločitvijo predsednika Donalda Trumpa, da odpusti svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona, izrazil na Twitterju z naslednjimi besedami: “Čestitam Donaldu Trumpu za to potrebno dejanje. Predsednik ima zelo dober instinkt glede zunanje politike in končanje neskončnih vojn. Služiti bi mu morali tisti, ki delijo njegove poglede.”

Boltonov odhod je Trump naznanil v torek. “Sinoči sem sporočil Johnu Boltonu, da njegovih storitev v Beli hiši ne potrebujemo več. Prav tako, kot drugi člani administracije, se namreč tudi sam nisem strinjal s številnimi njegovimi predlogi, zato sem ga prosil za odstop, ki mi ga je ponudil danes zjutraj,” je ameriški predsednik zapisal na Twitterju. Ob tem se je Boltonu najlepše zahvalil za sodelovanje, pri čemer je imenovanje njegovega naslednika napovedal za prihodnji teden.

Na položaju svetovalca za nacionalno varnost od aprila leta 2018
Na celotno situacijo se je v torek na Twitterju odzval tudi sam Bolton, ki je položaj svetovalca za nacionalno varnost prevzel aprila leta 2018. “Sinoči sem sam ponudil svoj odstop, predsednik Trump pa je dejal, da se bomo o tem raje pogovorili jutri,” je zapisal ter s tem želel olepšati situacijo, češ, da ni bil odpuščen, ampak je sam odstopil.

Nasprotoval Trumpovemu srečanju s talibani
Po poročanju CNN je bila kaplja čez rob pri omenjeni odločitvi Boltonovo nasprotovanje Trumpovemu predvidenemu srečanju s talibani v Camp Davidu v nedeljo. Do slednjega kasneje sicer ni prišlo zaradi talibanskih napadov v glavnem mestu Afganistana Kabulu.

John Bolton (Foto: epa)

Boltonovi pogledi na zunanjo politiko drugačni od Trumpovega
Trumpovo odločitev je že komentiral tudi državni sekretar Mike Pompeo, ki je poudaril, da ga Boltonova odstavitev ne preseneča. Njegovi pogledi na zunanjo politiko so se namreč od Trumpovega precej razlikovali. Že v času predsednika Georga W. Busha je namreč veljal za glasnega podpornika vojne v Iraku, ki ji je takrat Trump ostro nasprotoval. Obenem je Bolton izrazil skepticizem glede zbliževanja ameriškega predsednika s Severno Korejo ter nasprotoval njegovi lanski odločitvi o odhodu ameriške vojske iz Sirije.

Mike Pompeo (Foto: epa)

Rajko Golob