fbpx

Iranska ljubiteljica nogometa, ki se je zažgala, ker so jo oblasti obsodile na pol leta zaporne kazni zaradi ogleda nogometne tekme, zaradi opeklin umrla

29-letna Sahar Khodayari se je pred stavbo iranskega sodišča protestno zažgala potem, ko je bila obsojena na pol leta zaporne kazni zaradi ogleda nogometne tekme (vir: twitter)

29-letna iranska ljubiteljica nogometa se je potem, ko so jo oblasti obsodile na pol leta zaporne kazni zaradi ogleda nogometne tekme na stadionu njene najljubše ekipe, iz obupa protestno zažgala. Zdaj prihaja novica, da je zaradi nastalih opeklin, tudi umrla.

29-letna Sahar Khodayari, ki ji je policija preprečila ogled tekme na stadionu njene najljubše nogometne ekipe Esteqlal iz Teherana je po poročanju Breitbarta umrla zaradi posledic opeklin, ki so nastale, ko se je zaradi ravnanja oblasti protestno zažgala.

Sahar si je namreč želela ogledati tekmo na stadionu Azadi v Teheranu, a iranske oblasti ne dovolijo obiskovati športnih dogodkov ženskam navkljub temu, da proti temu ni nikakršnega zakona. Domnevno naj bi razlog temu bila skrb, da ženske ne bi slišale moškega preklinjanja.

Iranske oblasti so jo zaradi te “predrznosti” navkljub vsemu po trditvah virov na socialnih omrežjih obsodile no pol leta zaporne kazni, zaradi česar se je Khodayarijeva pred stavbo sodišča protestno zažgala.

Iranska javnost na strani “modrega dekleta”
“Način takih omejitev je gnilo in nagnusno razmišljanje preteklosti, ki bo nerazumljivo naslednji generaciji,” je smrt ljubiteljice nogometa in odnos iranske oblasti komentiral kapetan  iranske nogometne reprezentance Masoud Shojaei.

“Kakor smo šokirani zaradi omejitev za ženske, bodo bodoče generacije presunjene, ko odkrijejo, da je bil ženskam v naših časih prepovedan vstop v športne dvorane,” je še dodal Shojaei v svojem komentarju na Instagramu kjer ima 400 tisoč sledilcev.

Po drugi strani je iranski minister za informacije in komunikacijsko tehnologijo Mohammad Javad Azari Jahromi smrt 29-letnice opisal kot “žalosten pripetljaj”, medtem ko je iranska odvetnica Parvaneh Salahshouri na Twitterju zapisala “Vsi smo odgovorni.”

Čeprav je nogomet v Iranu priljubljen šport, ženske pa uradno ne smejo obiskovati športnih dogodkov, je znano, da iranske ljubiteljice nogometa rade nadenejo lažne brade, brke in lasulje, da bi lahko vstopile na stadion in si ogledale kako tekmo.

Ivan Šokić