Ameriški športni zvezdniki in mediji postali hlapci kitajske diktakture! Na tekmah prepovedano izražati podporo svobodnemu Hong Kongu!

Navijača protestirata ob zatiranju Kitajske nad prebivalci Hong Konga. (vir Twitter)

Navijača protestirata ob zatiranju Kitajske nad prebivalci Hong Konga. (vir Twitter)

Športna politična limonada se nadaljuje tudi v ameriški profesionalni košarkarski ligi NBA. Tokrat je za njihovo družbeno in politično aktivnost poskrbela Kitajska, ki zatira demonstracije v Hong Kongu. Zaradi močnih košarkarskih poslovnih vezi je kritika na račun kitajskega posredovanja že naletela na močan odpor vodstva lige nekaterim posameznikom, ki so se javno oglasili ob nestrinjanju s kitajsko politiko. Tokrat so za zgražanje političnega vodstva Kitajske poskrbeli navijači Washigton Wizardsov, ki so v dvorani razkazovali napis Free Hong Kong (osvobodite Hong Kong). Varnostniki so jim zaradi njihove pravice svobode izražanja vzeli napis in jih izgnali iz dvorane.

V Združenih državah Amerike se vsako leto dogaja športno politični spektakel, za katerega poskrbijo predvsem mediji. V preteklosti smo se tako zabavali ob nezadovoljstvu največjih ameriških športnih zvezdnikov, da je bil za predsednika izvoljen Donald Trump ali pa ob protestnem sedenju himne igralca ameriškega nogometa Colina Kaepernicka. Tokrat pa na prvo mesto stopajo navijači posameznih košarkarskih ekip v ligi NBA, saj jasno in glasno izražajo svoje nestrinjanje s kitajsko politiko zatiranja protestov v Hong Kongu. Sedaj so svojo trpko izkušnjo svobodnega izražanja mnenj doživeli navijači košarkarske ekipe Washigton Wizards, ko so hoteli svobodno izraziti mnenje o nestrinjanju s Kitajsko politiko glede zatiranja protestov v Hong Kongu. Za nagrado so jim varnostniki vzele transparent in jih izgnali iz dvorane.

V tem primeru se zopet kaže dvoličnost ameriških dominantnih medijev in ameriške politične levice. Pred dobrim letom dni so izvajali pravo histerijo športni zvezdniki v NFL in NBA zaradi protesta igralca ameriškega nogometa Colina Kaepernicka in izvajali pravi politični pogrom nad politiko Donalda Trumpa ter mu očitali vse, od rasizma pa do utišanja svobode govora. Ne mini niti leto dni, ko se večinoma košarkarski navijači želijo le izraziti svoje mnenje o aktualni politični temi, katera se dogaja na območju Hong Konga. Vendar je Kitajska v zadnjih 10 letih postala glavna finančna partnerka lige NBA, kar se opazuje sedaj v nenadnih utišanjih navijačev glede problematike v Hong Kongu.

Kaj pa svoboda izražanja?
Po poročanju Breitbarta so trpke izkušnje doživeli tudi drugi navijači košarkarskih ekip. Na Kitajskem so odstranili navijaški par med tekmo Phiadelphia 76 Sixers in Guangzhou Loong Lions, ker sta imela napis transparent Free Hong Kong ter nekajkrat glasno zakričala isto geslo. Vodstvo lige NBA je hitro reagiralo tudi na besede predsednika Houston Rocketsov Daryla Moreya, ker je v svojem Twitter sporočilu napisal nestrinjanje s kitajsko politiko. Vendar so ameriški mediji že našli dvoličneže, ki so bili vedno glasni ob politiki Donalda Trumpa, sedaj pa pridno molčijo. Eden izmed njih je tudi trener večkratnih prvakov lige NBA Golden State Warriorsov Steve Kerr, ki ob tokratnem vprašanju kitajskega zatiranja svobodnih protestov molči. Največja ameriška športna mreža ESPN, katerega lastnik je Disney, je prepovedala vsem svojim komentatorjem, športnim analitikom strogo prepovedala, da se kdorkoli izražal mnenje o kitajskem zatiranju protestov v Hong Kongu.

Ne glede na to, da Združene države Amerike in Kitajska pripadata drugačnim političnim vrednotam, sta v tokratnem poslu največji prijateljici, kjer najkrajše potegnejo zaradi svoje svobode izražanja prav navijači. Se bo tokrat oglasil tudi največji zvezdnik lige NBA, “KraljLebron James in podprl prizadevanja svojih navijačev enako kot se je lani, ko je bil med vodilnimi borci proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu v zadevi Kaepernick. Sedaj je čas, da se izkažejo največji zvezdniki za prave ameriške patriote ali pa bodo še naprej igrali dvolično politično igro, kjer se bodo podrejali ameriški demokratski levici.

Luka Perš

 • RATATA

  Odkar je Bruce Lee umr je vse narobe.

 • All Bot

  Liberate Hong Kong. Revolution of our age!
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=L3tnH4FGbd0

 • freedomfighter

  No ce imajo te transparente in podobno v zda ni problem…ce so s temi transparenti na kitajskem pa predvidevam da krsijo njihove zakone…moje mnenje je da ce si v tuji drzavi se moras pac drzati njihovih zakonov pa tudi ce se ne strinjas z njimi

 • hle

  Niste pa opazili da je bila tista kokoš zamaskirana če bi nosila burko bi se vsi po vrsti zgražali nad tem je pa tisti napis spadal na tekmo ravno toliko kot en ki sem ga videl na sliki nekje iz juge ko je bil med navijaškimi transparenti in zastavami en transparent z napisom prodajem drva in telefonska

 • AlternativaZaSlovenijo

  Denar ne smrdi. Denar vladar sveta. BTW Dony je pustil svoje zaveznike Kurde na cedilu, ker niso bili zavezniki ZDA v Normandiji. Eisenhover se verjetno obrača v grobu. Tudi ZDA so v endm totalnem dreku.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!