fbpx

Bela hiša rekla STOP predvolinemu manevru demokratov: Postopek za odpoklic predsednika Trumpa označili kot nezakonit in neustaven!

Foto: epa

Spopad med Belo hišo in demokrati je pred bližajočimi se predsedniškimi volitvami v popolnem razmahu. Bela hiša je s pismom kongresnim voditeljem iz vrst demokratov dala jasno vedeti, da ne bo sodelovala v nezakoniti in neustavni preiskavi pred ustavno obtožbo ameriškega predsednika Donalda Trumpa. 

Pismo, ki je bilo objavljeno v torek, je ostro obsodilo pobudo za ustavno obsodbo in zatrdilo, da je bila predsedniku onemogočena ustavno zahtevana pravična obravnava ter da preiskavi primanjkuje zakonska osnova, saj sploh nikoli ni bila odobrena.

“Predsedniku ste zavrnili pravico do navzkrižnega zaslišanja prič, do poziva prič, do transkriptov priznanj, do dostopa do dokazov, do pravice za zastopnika in mnogih drugih osnovnih pravic, ki so zagotovljene vsem Američanom,” so zapisali in dodali, da so postopke vodili tajno. “Kršili ste državljanske svoboščine in ločitev oblasti. Vse to je v nasprotju z ustavo, vladavino prava in vsakim preteklim precedensom.” 
Med demokrati vlada strah pred vnovično izvolitvijo Trumpa
Bela hiša je obtožila demokrate, da so ustavno obtožbo uporabili kot orodje, s katerim želijo vplivati na prihajajoče volitve. Pri čemer so citirali besede demokratskega kongresnika Ala Greena iz Teksasa, ki je maja javno izrazil prepričanje, da če ne bo prišlo do ustavne obtožbe predsednika, bo ta vnovič izvoljen. Ob tem pa so poudarili, da visokim članom republikanskega odbora niso bila odobrena enaka sodna pooblastila, kot so jih bili deležni predsedujoči demokratske stranke, ki vodijo postopek odstavitve predsednika Trumpa, kar so označili za nepošteno in enostransko.

Foto: epa

Bela hiša blokirala zaslišanje veleposlanika
Predsedujoči iz vrst demokratov so v ponedeljek sodno pozvali veleposlanika EU Gordona Sondlanda, ključno osebo v preiskavi, a je Bela hiša blokirala zaslišanje, ker demokrati za svojo namero nimajo nikakršne ustavne podlage. Ob tem so izpostavili, da ker uradna preiskava ni pravična, tudi ni mogoče pričakovati, da bi v njej sodelovala izvršilna veja oblasti. Po besedah Bele hiše bi sodelovanje v preiskavi povzročilo trajno institucionalno škodo izvršni veji oblasti in ločitvi oblasti, zato demokrati niso predsedniku dali nobene druge možnosti, kot da ta zavrne sodelovanje.

Demokrati so se za preiskavo pred ustavno obtožbo odločili potem, ko je na plano prišla informacija žvižgača, ki je zatrdil, da naj bi Trump ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v zameno za sprostitev pomoči zaprosil za preiskavo sina demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna. Toda v resnici Trump ni počel nič nezakonitega, saj je odkrival nezakonitosti, v katere je bil vpleten Bidnov sin, povezave pa so segale vse do samega Bidna – takratnega podpredsednika ZDA.

Hana Murn