fbpx

Ameriški State Department kršenje človekovih pravic na Kitajskem primerja z zlorabami v času Stalina in Hitlerja

Foto: Twitter

Ameriški State Department je v sredo objavil letno poročilo o kršitvah človekovih pravic na svetovni ravni in ob tem kritično izpostavil Kitajsko, ki je masovno pridržala ujgurske muslimane. Vodja odbora za človekove pravice je ukrepe Kitajske primerjal z grozotami, ki sta jih zagrešila Stalin in nacistična Nemčija. 

Kitajski uradniki so se na oceno ameriškega State Departmenta odzvali besno in ZDA obtožili, da gojijo predsodke in ohranjajo miselnost iz časa hladne vojne.

Iz njihovega DNK povsem poskušajo izbrisati njihovo kulturo in religijo
Veleposlanik Michael G. Kozak, visoki uradnik odbora za demokracijo, človekove pravice in delo v ameriškem State Departmentu, je povedal, da se strinja z izjavo zunanjega ministra Mika Pompea, da Kitajci predstavljajo povsem samosvojo ligo. “Menim, da česa takega nismo videli od 30-ih let prejšnjega stoletja. Po naših ocenah gre za milijone ljudi, ki so jih dali v taborišča, kjer jih mučijo in zlorabljajo. Praktično jim poskušajo iz njihovega DNK povsem izbrisati njihovo kulturo in religijo. Neverjetna groza,” je dejal Kozak in dodal, da ZDA že več let zaporedoma obveščajo mednarodno skupnost glede zatiranja ujgurskih muslimanov.

Foto: iStock

Njihov obstoj sedaj priznavajo
Po besedah Kozaka je viden napredek v tem, da je kitajska vlada sprva zavračala navedbe o obstoju taborišč, sedaj pa priznava, da ta v resnici obstajajo. Vendarle pa nikakor ne želijo priznati, kaj se v njih dogaja, po njihovo naj bi šlo za prostovoljna taborišča za delovno usposabljanje. “Te navedbe se ne ujemajo z dejstvi, ki jih vidimo tako mi kot tudi drugi, a Kitajska sedaj spoznava, da na tem področju vlada mednarodni nadzor. Gre za enega najresnejših problemov na področju človekovih pravic, ki smo jim priča dandanes,” poudarja Kozak.

Medijev pa očitno ugotovitve glede Kitajske niso tako zmotile, saj so Kozaka raje bombardirali z vprašanji glede Savdske Arabije in umora Jamala Khashoggija, poroča Breitbart. State Department je bil namreč v svojem poročilu izjemno kritičen do Savdske Arabije, jasno je zapisal, da so agenti savdske vlade tisti, ki so odgovorni za smrt Khashoggija. Kakorkoli, kitajsko zunanje ministrstvo  se je v četrtek že odzvalo in poudarilo, da je že podalo protestno noto, usmerjeno proti poročilu ameriškega State Departmenta. Po njihovih besedah naj bi bilo poročilo usmerjeno proti Kitajski, bilo naj bi ideološko pristransko in polno neveljavnih dejstev.

Ameriški State Department je v četrtek podal kritiko muslimanskih narodov, z izjemo Turčije, ker se ti zaenkrat še niso zavzeli za milijone ujgurskih muslimanov, ki so končali v nemilosti kitajskih taborišč za prevzgojo. “Razočarani smo zaradi pomanjkanja odziva s strani Organizacije islamskega sodelovanja in pomanjkanja izrečene zaskrbljenosti,” je povedala ameriška veleposlanica pri ZN Kelley Currie.

H. M.