fbpx

Ameriško gospodarstvo v polnem pogonu, samo v januarju ustvarili 304 tisoč delovnih mest!

Donald Trump (Foto: Twitter)

Kljub mrzlemu vremenu in zaprtju zvezne vlade ameriško gospodarstvo deluje s polno paro, samo v januarju so namreč ustvarili 304 tisoč delovnih mest, brezposelnost pa je znašala 4 odstotke. Od izvolitve Trumpa je bilo ustvarjenih kar 5 milijonov delovnih mest, prav tako pa se je pod njegovim vodstvom po oceni inštituta Heritage Foundation v ZDA izboljšala ekonomska svoboda.

Ekonomisti so predvidevali, da bo v januarju ustvarjenih 158 tisoč delovnih mest na nekmetijskem področju, a ameriško gospodarstvo v času predsedovanja Donalda Trumpa rado preseneča. Tako je bilo ustvarjenih kar 304 tisoč delovnih mest. Za december so sicer poročilo popravili s 312 tisoč ustvarjenih delovnih mest na 222 tisoč, novembrsko poročilo pa najprej s šibkih 155 tisoč na 176 tisoč in nato še na 196 tisoč. Samo proizvodni sektor je v januarju ustvaril 13 tisoč delovnih mest, kar je naneslo na skupno 261 tisoč v 12-mesečnem obdobju. Stopnja brezposelnosti je tako znašala 4 odstotke, kar je za vzorec več od pričakovanih 3,9 odstotka, poroča Breitbart.

Ekonomska svoboda upadla pod Obamo in se pod Trumpom izboljšuje
Ocena ekonomske svobode Združenih držav Amerike, kot so jo izračunali pri inštitutu Heritage Foundation, je ob nastopu mandata Baracka Obame znašala 80,7 in se je do konca njegovega predsedovanja spustila na 75,1. V letu 2019 ta znaša 76,8, kar kaže na izboljšanje položaja, odkar je mandat prevzel Trump. ZDA so se na lestvici držav glede na ekonomsko svobodo v letu 2019 uvrstile na 12. mesto in tako sodijo med pretežno svobodne države.

Od izvolitve Trumpa ustvarjenih kar 5 milijonov delovnih mest
Ustvarjanje delovnih mest je bilo v zadnjih letih sicer izredno močno, predvsem na področju turizma, zdravstva, gradbeništva in transporta, najšibkejši panogi pa sta bili mediji in zabava. Zvezna vlada je bila sicer večji del januarja zaprta, a kot poroča urad za delo, to ni vplivalo na ustvarjanje delovnih mest. V lanskem letu je bilo ustvarjenih več delovnih mest kot v predhodnih dveh letih, in sicer kar 2,6 milijona oziroma povprečno 223 mesečno. V letu 2017 je bilo ustvarjenih 2,2 milijona delovnih mest in v letu 2016 2,3 milijona. Odkar je bil novembra 2016 izvoljen Trump, je ameriško gospodarstvo ustvarilo že prek 5 milijonov delovnih mest, kar jasno kaže na pozitivne učinke nižjih davkov in drugih sprememb v politiki.

J. Ž.