Ameriško gospodarstvo v polnem pogonu, samo v januarju ustvarili 304 tisoč delovnih mest!

Donald Trump (Foto: Twitter)

Kljub mrzlemu vremenu in zaprtju zvezne vlade ameriško gospodarstvo deluje s polno paro, samo v januarju so namreč ustvarili 304 tisoč delovnih mest, brezposelnost pa je znašala 4 odstotke. Od izvolitve Trumpa je bilo ustvarjenih kar 5 milijonov delovnih mest, prav tako pa se je pod njegovim vodstvom po oceni inštituta Heritage Foundation v ZDA izboljšala ekonomska svoboda.

Ekonomisti so predvidevali, da bo v januarju ustvarjenih 158 tisoč delovnih mest na nekmetijskem področju, a ameriško gospodarstvo v času predsedovanja Donalda Trumpa rado preseneča. Tako je bilo ustvarjenih kar 304 tisoč delovnih mest. Za december so sicer poročilo popravili s 312 tisoč ustvarjenih delovnih mest na 222 tisoč, novembrsko poročilo pa najprej s šibkih 155 tisoč na 176 tisoč in nato še na 196 tisoč. Samo proizvodni sektor je v januarju ustvaril 13 tisoč delovnih mest, kar je naneslo na skupno 261 tisoč v 12-mesečnem obdobju. Stopnja brezposelnosti je tako znašala 4 odstotke, kar je za vzorec več od pričakovanih 3,9 odstotka, poroča Breitbart.

Ekonomska svoboda upadla pod Obamo in se pod Trumpom izboljšuje
Ocena ekonomske svobode Združenih držav Amerike, kot so jo izračunali pri inštitutu Heritage Foundation, je ob nastopu mandata Baracka Obame znašala 80,7 in se je do konca njegovega predsedovanja spustila na 75,1. V letu 2019 ta znaša 76,8, kar kaže na izboljšanje položaja, odkar je mandat prevzel Trump. ZDA so se na lestvici držav glede na ekonomsko svobodo v letu 2019 uvrstile na 12. mesto in tako sodijo med pretežno svobodne države.

Od izvolitve Trumpa ustvarjenih kar 5 milijonov delovnih mest
Ustvarjanje delovnih mest je bilo v zadnjih letih sicer izredno močno, predvsem na področju turizma, zdravstva, gradbeništva in transporta, najšibkejši panogi pa sta bili mediji in zabava. Zvezna vlada je bila sicer večji del januarja zaprta, a kot poroča urad za delo, to ni vplivalo na ustvarjanje delovnih mest. V lanskem letu je bilo ustvarjenih več delovnih mest kot v predhodnih dveh letih, in sicer kar 2,6 milijona oziroma povprečno 223 mesečno. V letu 2017 je bilo ustvarjenih 2,2 milijona delovnih mest in v letu 2016 2,3 milijona. Odkar je bil novembra 2016 izvoljen Trump, je ameriško gospodarstvo ustvarilo že prek 5 milijonov delovnih mest, kar jasno kaže na pozitivne učinke nižjih davkov in drugih sprememb v politiki.

J. Ž.

 • xtc

  Trump je strup za levake.

 • totex39

  Socialisti pri nas o tem ne bodo nikoli pisali, ustvarjajo samo izmišljene stvari in pišejo o njih.

 • opazovalec

  Situacija zelo podobna kot med letom 2004 in 2008. Razvoj na temeljih zadolževanja, kar bodo odplačevale naslednje generacije, ali so pa deloma že poplačale pri nas preko sanacije bank. razen če kdo verjame, da ZDA ni potrebno poplačati kreditov… O novo ustvarjenih delovnih mestih, res jih je veliko, a večina v minimalno plačo. Citiram članek:

  {i}Ustvarjanje delovnih mest je bilo v zadnjih letih sicer izredno močno,
  predvsem na področju turizma, zdravstva, gradbeništva in transporta,
  najšibkejši panogi pa sta bili mediji in zabava.{/i}. V proizvodnji jih je samo malo novo ustvarjenih, januarja 13.000 od 196.000.

  O ekonomski svobodi se pa da razpravljat, ekonomska svoboda ne meri dobrobiti državljanov, ampak velikih lastnikov firm. In države z urejeno regulativo so po podatkih tega vašega inštituta apriori nesvobodne! Zanimivo, od 27 čanic EU jih je samo 11 delno svobodnih, 1 je pa svobodna (tako svobodna da je 20% izvoza nedefiniranega izvora) je pa celo na 6. mestu na svetu. Kar sami ugotovite, katera je tako svobodna, ni pa slišati, da bi ljudje tako dobro živeli.

  • Fosa Stefan

   kritizirati pa lagati je najlažje,… meni odgovori na popolnoma špreprosta vprašanja

   ZAKAJ AMERIŠKI TRG LAHKO POSOJA DENAR, ZAKAJ SI KOMUNISTI NE SPOSOJAJO DENARJA PRI PRAVIČNIH KOMUNISTI, MARVEČ PRI GNILIH KAPITALISTIH ( alenka bratušek,…. CMERAR, ŠAREC)

   lahko pa mi odgovoriš na nekaj mojih
   vprašanj

   1. koliko slovencev ali mariborčanov, štajercev dela v
   avstriji, koliko avstrijcev dela v sloveniji, zakaj je tako

   2. kako to, da je gorivo v avstriji in nemčiji cenejše kakor v
   sloveniji, zakaj je tako

   3. zakaj moram jaz za slovensko vinjeto plačati 110 -220 € za
   avstrisko 88 €, za švicarsko pa 35 €, zakaj je tako

   4. kako to, da imajo avstrijci 3x večje plače in penzije,
   kakor slovenci, zakaj je tako

   5. kdaj si bo sodišče povrnilo ugled sodišča(kdaj bo kučan
   plačal stroške patrije iz svojega žepa, z lažnim obrekovanjem in podpihovanjem,
   zakaj je tako

   6. janša mora biti zelo sposoben, da je v njegovih 4 letih
   vladanja uničil “komunistični red, pokradel ne vem kolko denarja,….
   ZAKAJ GA NE OBSODITE IN UBIJETE, ki je napravil toliko škode,.. ubij janšo,
   smrt janšizmu, to ni sovražni govor,.. janševi prestitutki, za ti dve koze je
   še prostitutka predobro ime in žaljenje prostituk, ga pa sodišče obsodi, zakaj
   je tako

   7. zakaj niso plače in pokojnine izračunane na sposobnost, produktivnost,
   moj prijatel v sloveniji po izobrazbi zaluži v sloveniji 1000 €, jaz pa v
   nemciji 3700 €, zakaj je tako

   • opazovalec

    Odgovoril ti bom z nekaj proti vprašanji.

    1) Zakaj naujspešnejša komunistična država izvozi 3x več v najuspešnejšo kapitalistično državo kakor iz nje uvozi.

    2) Cen v Avstriji in Nemčiji ne poznam, kolikor vem so dokaj podobne. AMZS pravi, da je cena 95 oktanskega bencina v povprečju v Avstriji 1,168€/l, na AC nekaj več. pri nas sem zadnjič tanlak za 1,192€/l. Ni kaj silna razlika, vsekakor je pa v nemčiji po istem viru 1,341€/l. Torej blebetaš nepoznavajoč cene. Dobro pa vem, da so cene v Italiji zabeljene, v Franciji pa nekoliko manj kot v Italiji. Pogosto namreč potujem v Grenoble, francosko tehnološko središče.

    3) Na glavo Slovenca pač pride precej več AC kot na glavo Avstrijca. Torej je logična razlaga za razliko v ceni. In ne pozabi, v Avstriji plačuješ dodatno za tunele, pri nas samo Karavanke.

    4) Ponovno blebetaš. Po https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage je povprečna bruto plača v Avstriji 2688$, neto 1848$, po kupni moči 2369$, v Sloveniji pa 1812$, oziroma 1178$ in 1790$ po kupni moči, precej daleč od faktorja 3. Zakaj pa tako lažeš mi pa ni znano. Podobna štorija je s penzijami. jaz ti ne morem pomagati, če slabo živiš, jaz sem se ravnokar upokojil in imam tudi za Avstrijo spodibno penzijo 1800€. Njihova povprečna je namreč le 1153€, ali okoli 2x višja kot pri nas.

    Za enkrat bodi dovolj, z blebetači se ne splača razpravljati, še zlasti takimi, ki v nemčiji pečalbajo za 3700€.

    • Fosa Stefan

     res si blebetač, ki nimaš pojma o pojmu. navajaš neka dejstva, ki ne pijejoo vode. v avstriji je 5x več avtocste in 5 x težja gradnja, pa je še vedno cena vinjete 88 €. cena goriva se v nemčiji spreminja dnevno zjutraj je običajno najdražja, potem pa do 10 ure zvečer pade tudi za 20 centov/liter. ZELO VAŽNO:

     NAPIŠI STATISTIČNO KOLIKO LITRO GORIVA v eni uri ZASLUŽI NEMEC AVSTRIJec, ČEH,. POLJAk,… SLOVENEC,, zakaj je tako jaz imam tudi za nemške razmere lepo plačo, temu primerna bo tudi pokojnina. statistika je samo teorija, zakaj je toliko socialne pomoči, zakaj si starejši občani ne morejo s svojimi dohodki aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa8(razen stanovnika, makAropičke,…) plačevati oskrbo doma in morajo razliko kriti svojci, država,…. (tega nisi statistično napisal)
     ponovno, ponovno ZAKAJ 2/3 maribora dela v avstriji in koloko Avstrijcev dela v sloveniji,…..????????????????
     kaj če avstrija avstrisko -slovensko mejo zapre ali pa ignorira slvensko blago in slovenske delavce ??? kaj bo potem statistično gledano,….??
     jaz sem v Nemčiji vsak dan v slo 1x na dva meseca. veliko potujem po evropi in se pogovarjam z različnimi ljudmi,.-….??? lepega mnenja o sloveniji kot državi je zelo zelo malo tako, da mi je večkrat sram, da se predstavim kot SLOVENEC

     UGLED slovenije je veliko VELIKO ZASLUŽEN S strani nas zdomcev, ki smo si z znanjem, pridnostjo, spoštovanjem izborili status ZAUPANJA VREDEN ČLOVEK, kar za tebe BLEBETAČ IN slovenčke tipa pahor, kučan šarec,….pa UGLED sLOVENIJE SAMO KVARITEi.

     • Fosa Stefan

      ŠE TO SEM POZABIL

      1) Zakaj naujspešnejša komunistična država izvozi 3x več v najuspešnejšo kapitalistično državo kakor iz nje uvozi.

      PO KAŠNI CENI IN PLAČI DELAJO KITAJCI, ali AMERIČANI. amerika takoj lahko naredi samo oskrbo, zapre meje dvigne carine ,…????? in komu pa za kašen denar bodo potem prodajali kitajčki,

      tehnološko znanje se pokradli gnilim kapitalistom v kolikor ga sami kapitalisti niso pošenkali.
      SEDAJ KO TRAMP UVAJA CARINE IN ZAVRAČA NEMNE LENE BEGUNCE je pa tramp prasec
      v slo CMERAR, ŠAREC PODPISNIKA MARAKEŠKE GA ŠTRKA ZA SLOVENIJO SO PA JUNAKI

     • opazovalec

      1) Kitajci resda delajo za precej manjše plačilo, vendar ti velika plača brez službe nič ne pomaga.
      2) Res so marsikatero znanje pobrli, zakaj so pa Amerikanci tako neumni, da jim ga nosijo na pladnju na Kitajsko.
      3) Neumni leni begunci drže pokonci marsikatri del ameriške ekonomije (kmetijstvo, razne usluge,….)
      4) Tudi tvoja Nemčija je podpisala Marakeški sporazum, zakaj ne protestiraš tam?

     • opazovalec

      1) Imaš zanimiv smisel za matematiko, 1729 km (AT)/ 781 km(SI) = 5(???), rs pa imajo okoli 10M in mi 2 M prebivalcev, približno faktor 5.

      2) Tvoja plača za nemške (predvidevam zahodni del) ni nič posebnega, če govoriš o bruto, kar je edino merodajno si pač na 1,5 kratniku minimalne plače. Če pa navajaš neto, pa spet nič posebnega 1,5 kratnik povprečne plače, oziroma nekaj manj za zahodni del.
      3) Maribor je po tvoje nenavadno majhen, v Avstrijo se po oceni sindikata delavcev migrantov vozi okoli 20.000 delavcev, ubogi Maribor, po tvojem ima samo 30.000 prebivalcev (2/3*30.000=20.000). Ko sem ga jaz zapustil pred 50 leti je imel okoli 100.000 prebivalcev.
      4) Tvoja predpostavka o zaprtju meje je nekam nenavadna za države EU in ni za pričakovat, da bi v normalnih rzmerah zaprli mejo, končno imajo pri nas kar precej investicij.

      5) V Sloveniji pa dela točno 78 avstrijcev (l 2017).

      6) Ljudje, ki komunicirajo s teboj so pač na tvojem nivoju, sam imam številne stike s tujci od Italije, Francije do Skandinavije, pa tega nisem nikjer opazil. Lahko da kateri ne poznajo Slovenije, odklonilnega mnenja pa nisem zasledil. Bom čez 14 dni spet preveril v mednarodni družbi na PPS. Sicer pa kaj hočemo, gliha vkup štriha.

      Da zaključim, res so zdomci naredili marsikj za ugled, pa ne pretiravat ker so tudi v nemčiji ljudje nastrojeni proti tujcem. In zdomci so tujci ali ti je mar ali ne. Sicer pa brž v večerno šolo in se učit osnovnošolskega računstva.

 • Mihilus

  Tole o novih delovnih mestih je več kot očitno neka lažna statistika. Sezonsko uravnavanje je že skoraj deset let vsak mesec v plus, število nezaposlenih, ki ne iščejo zaposlitve pa se povečuje hitreje kot število delavno aktivnega prebivalstva.

  Ekonomija sicer trenutno res je dobra vendar vsi vemo, da je vsa ta ekonomska nirvana nima nekih zdravih temeljev, vse je plod finančnih & bančnih mahinacij.

  • rrrrr

   ,,Ekonomija sicer trenutno res je dobra vendar vsi vemo, da je vsa ta
   ekonomska nirvana nima nekih zdravih temeljev, vse je plod finančnih
   & bančnih mahinacij¨”
   Izjemno poglobljena analiza slovenske ekonomije, odkar vlado vodita Radio Ga-ga in Mesečeve mene. Dr. Nemo Nihilus, moj poklon!

 • KAPIBARA

  GO GO GO Donalde..
  Režimci o tem ne bodo pisali, pisali bodo kritike na opozicijske stranke..

 • goldhorn

  Takega članka ne bomo videli na MMC, 24ur, Siol, Dnevnik, Mladina…..