Ameriško vrhovno sodišče Trumpu dalo zeleno luč: Priseljenci odvisni od državne pomoči niso dobrodošli

Ameriški predsednik Donald Trump je prepovadal vstop vsem tujcem, ki so v zadnjih dveh tednih bili na Kitajskem. (Foto: EPA)

Ameriško vrhovno sodišče je v ponedeljek, 27. januarja 2020 s 5:4 administraciji ameriškega predsednika Donalda Trumpa dovolilo implementacijo razširitve pravila, ki preprečuje podelitev zelene karte posameznikom za katere sumijo, da bi bili v obdobju 3 let lahko na državni pomoči.

Vrhovno sodišče v ZDA je v ponedeljek preglasovalo blokado, ki jo je implementaciji kontroverznega pravila ameriškega predsednika Donalda Trumpa postavilo zvezno sodišče v New Yorku.

Avgusta 2019 je Trumpova administracija razširila obseg pravila, ki od urada za priseljevanje zahteva zavračanje posameznikov za katere je verjetno, da bodo odvisni od državne finančne pomoči.

Oktobra 2019 je okrožno sodišče v New Yorku ustavilo implementacijo omenjenega pravila, kar je v začetku januarja potrdilo tudi višje sodišče.

Priseljence za katere je verjetno, da bi jim morala država plačati zdravstveno zavarovanje (Medicaid), socialno podporo, nastanitev ali hrano v obdobju od 12 mesecev do 3 let po prihodu v ZDA , lahko zdaj po poročanju RT v ZDA zavrnejo pri vstopu v državo.

Pri presoji ali je priseljenec primeren za življenje v ZDA se upošteva tudi kandidatova starost, izobrazba ter znanje angleškega jezika.

Ivan Šokić

 • pajot

  Zelo dobro. Naravnost odlično.

 • skorpijon93

  ne morete primerjati ZDA in Slovenije, slednja, ki ima trdno tradicijo,narod, drugačne temelje, ZDA pa so država priseljencev že od nekdaj in na temu temeljijo, seveda krščanskih priseljencev, Slovenija ni imela kolonij, ne imperijev kakor druge zahodne države , Slovenija je primerjiva z Češko,Slovaško, Madžarsko, Poljsko z njimi smo tudi vstopili v EU leta 2004, delež muslimanov v Sloveniji znaša 3,6 %, v ZDA za primerjavo pa 1 % ocenjuje organizacija pew research center, na Hrvaškem pa 1,4 % delež. Seveda pa Trumpov ukrep pozdravljam

 • skorpijon93

  češka republika ne podpira socialne turizma, nimajo visokih socialnih ugodnosti, kar pa še ne vpliva na blaginjo prebivalstva, saj imajo Čehi najnižji delež revščine v EU, zaposlitve so stabilne in dostojno plačane, ne pa v Sloveniji kjer ogromno zaposlenih odvisnih od humanitarnih organizacij , stroški življenja vse višji, poceni ni nikjer nič več, pod pragom revščine pa 270.000 prebivalcev Slovenije ali 13.3 %, še vedno več kakor pred krizo in znatno več od Češke

 • Andrej

  Saj to je edini možen način, če hočeš varovati lastne državljane.

 • Janka Kranjka

  Bravo Trump vsaka čast! Ne glede na to kake izjave maš nemalokdaj, si pa predsednik na mestu zato kapo dol.

 • skorpijon93

  ZDA gre dobro, Sloveniji pa ne, razmere v zadnjih 10 letih so se radikalno obrnile- poslabšale

 • Unikatna

  Pametno…pri nas pa obratno….

 • xtc

  Taki zakoni se sprejemajo-definitivnobo Trump drugi manddat dobil z lahkoto.

 • Antonius

  Hvala Bogu, da tisti, ki rinejo v ZDA ne vedo, da levičarji v Slovenijo spuščajo samo tiste, ki pridejo k nam živeti na socialo.
  Pri nas ljudstvo voli levičarske vlade, ki jim je prva skrb tudi sociala, da z njo pridobijo nove, njim naklonjene volilne glasove.
  Trumpu pa palec gor, ker je že in še bo, na volitvah ponovno z=bal ameriške socialistične demokrate.

 • sodnikisozločinci

  Amerika se zapira, to pomeni začetek konca globalizma in politike odprtih mej. Američani so končno spoznali, da jim globalizacija škoduje, povzroča kaos in družbene konflikte, koristi pa edino multinacionalkam in multimilijarderjem na škodo državljanov in demokracije, vidimo da korporacije že praktično vladajo državam. To se dogaja tudi v Sloveniji, režim se brutalno izživlja nad malimi podjetniki že v primeru zamujene vloge za plačila davka, medtem ko multinacionalko Renault oprosti plačila davkov, pri čemer so mali podjetniki večinoma pravi Slovenci, delavci v Renaultu pa tujci, kateri delajo za drobiž samo zato, ker imajo pravico pripeljat po enem letu kompletno družino na socialo, katero seveda plačujemo mi sužnji genocidnega rdečega režima. Enako se dogaja tudi v primeru drugih multinacionalk. Ampak bedasto volilno truplo bo na prihodnjih volitvah spet izvolilo rdečo bando in agonija se bo nadaljevala do dokončnega propada države, katero si bodo potem razdelile sosednje države, kar rdečuhi tudi hočejo, saj jih pri njihovem deovanju že od leta 1941 vodita sovraštvo do slovenskega naroda in slovenske države.

  • Resnicaboli99

   Poglej si demografske slike zda preden govoris neumnosti…ce v zda ne spustijo niti enega tujca vec bo v 20ih letih populacija belcev padla pod 50%…malo si poglejte kako resne republikance skrbi demografska slika volivcev…velik del demokratov pravi da bo texas po letu 2028 za vedno postal demokratska drzava kot californija ki je bila se 20 let nazaj swing state danes pa ima 80 % demokratov

 • Olga101

  Bravo Trump! Amerika first!

  • janko

   “… Levičarji le uničujejo države, jih ropajo in delijo sadove dela pridnih delavcev in davkoplačevalcev lenuhom in parazitom! ”

   ********************
   Ta opis levičarstva je kristalna resnica, je definicija, ki si zasluži Nobelovo nagrado!

 • Resnicaboli99

  In kako naj bi drzava vedela kdo bo cez eno leto na socialni…zeleno karto vecino ljudi dobi ce imajo sluzbo…kako pa naj drzava ve ali bo podjetje nekoga zaposlilo za eno leto ali vec?
  Tole je en klasicnih zakonov za bebcke ki ne razumejo da v praksi zakon ne bo nic spremenil…populisticna fora za politicno bazo…kdor bo imel zeleno karto bo lahko prisel v zda ker je to namen zelene kart

 • PORK Amashina

  Zdaj ko je naša vlada odstopila vzamimo kar Trumpa.Je eden izmed redkih normalnih.Eden redkih ,ki ga ajatola ni mogel kupiti.