Ameriško vrhovno sodišče Trumpu dalo zeleno luč: Priseljenci odvisni od državne pomoči niso dobrodošli

Ameriški predsednik Donald Trump je prepovadal vstop vsem tujcem, ki so v zadnjih dveh tednih bili na Kitajskem. (Foto: EPA)

Ameriško vrhovno sodišče je v ponedeljek, 27. januarja 2020 s 5:4 administraciji ameriškega predsednika Donalda Trumpa dovolilo implementacijo razširitve pravila, ki preprečuje podelitev zelene karte posameznikom za katere sumijo, da bi bili v obdobju 3 let lahko na državni pomoči.

Vrhovno sodišče v ZDA je v ponedeljek preglasovalo blokado, ki jo je implementaciji kontroverznega pravila ameriškega predsednika Donalda Trumpa postavilo zvezno sodišče v New Yorku.

Avgusta 2019 je Trumpova administracija razširila obseg pravila, ki od urada za priseljevanje zahteva zavračanje posameznikov za katere je verjetno, da bodo odvisni od državne finančne pomoči.

Oktobra 2019 je okrožno sodišče v New Yorku ustavilo implementacijo omenjenega pravila, kar je v začetku januarja potrdilo tudi višje sodišče.

Priseljence za katere je verjetno, da bi jim morala država plačati zdravstveno zavarovanje (Medicaid), socialno podporo, nastanitev ali hrano v obdobju od 12 mesecev do 3 let po prihodu v ZDA , lahko zdaj po poročanju RT v ZDA zavrnejo pri vstopu v državo.

Pri presoji ali je priseljenec primeren za življenje v ZDA se upošteva tudi kandidatova starost, izobrazba ter znanje angleškega jezika.

Ivan Šokić