fbpx

Ameriško zunanje ministrstvo svari pred slovenskimi elitami

Foto: EPA

Irske prestolnice se vedno bolj oprijema vzdevek evropska silicijeva dolina. Mesto si je laskavi naziv prislužilo s svojo privlačnostjo za lastnike podjetij, ki se tja selijo, s seboj pa prinašajo kapital in nova delovna mesta. Medtem pa ameriško zunanje ministrstvo potencialne investitorje svari pred “slovenskimi elitami”.

V zadnjem času je več kot 600 ameriških podjetij preselilo del svojega poslovanja na Irsko. Med njimi famozni Facebook in farmacevtski velikan Pfizer, ki ju je privabila nizka 12,5-odstotna davčna stopnja na dohodke pravnih oseb. Družbe, ki so se preselile v mesto, so s seboj prinesle približno 100 tisoč delovnih mest, pa tudi veliko število priseljencev, ki uživajo v živahnem dublinskem nočnem življenju, poroča BBC.

Privlačnost Irske za vlagatelje ne preseneča, ko pogledamo na mesto, ki ga zasedajo Irci na lestvici ekonomske svobode, ki letno izide pri ameriškem inštitutu Heritage. Irci v svetovni konkurenci zasedajo 8. mesto, v evropski konkurenci pa zavidljivo drugo. Primerjajte to z 90. mestom, ki ga zaseda Slovenija, in vam bo postalo kristalno jasno, zakaj Facebook ni preselil dela svoje delovne sile v Slovenijo.

Nova delovna mesta v irski prestolnici pa niso razveselila samo davčnih oblasti, temveč tudi lokalno prebivalstvo, zaposleno v storitvenem sektorju, ki je od nedavne finančne krize v vzponu. “Pitje piva je irska tradicija, še posebej v Dublinu,” trdi Julie Ebouto, prostovoljka v nevladni organizaciji, ki se ukvarja z novopečenimi ekonomskimi migranti.

“Obstajajo številni razlogi, zakaj ameriška podjetja investirajo v Irsko. Eden izmed pomembnejših razlogov je, da so mladi Irci dobro izobraženi, računalniško pismeni, veliko je kadrov, ki so v preteklosti delali v velikih ameriških podjetij v ZDA, zelo lahko pa je tudi urejati pravne zadeve, kot je registracija podjetja in tako naprej. Smo tudi visokotehnološka družba, vsi ti dejavniki se na koncu združijo. (…) Tudi davki so izredno pomembni. Mlada podjetja, kot so Google, AirBnB in podobna, ta podjetja želijo generirati dobiček, da bi lahko gradili globalni posel, na Irskem pa ni nobenih omejitev pri investiranju v tujini z denarjem, ki so ga podjetja zaslužila tukaj,” pojasnjuje direktor irske agencije za tuje investicije, John Conlon
.

Zakaj tuji investitorji ne investirajo v Sloveniji?
Kaj lahko v tem primeru porečemo o Sloveniji? Ali je naša delovna sila slabo izobražena? Ne obvlada angleškega jezika? Ravno nasprotno, študije OECD ocenjujejo, da je izobrazba ena izmed slovenskih prednosti, prav tako poznavanje angleškega jezika. Zakaj je torej Slovenija na absolutnem dnu na lestvici EU neposrednih investicij iz tujine?

Strokovnjaki naštevajo visoke davke, nefleksibilen trg delovne sile, korupcijo, na spletni strani ameriškega zunanjega ministra pa je prebrati, da je Slovenija, kljub visokim davkom, sicer privlačna destinacija za potencialne investitorje, a da se ti morajo pogosto soočiti s “slovenskimi elitami”, ki tujim investicijam niso ravno naklonjene.

Ž. K.