Hrvaške volitve: Zmago Zoranu Milanoviću omogočili podporniki Miroslava Škora, ki so glasovali z neveljavnimi glasovnicami

Zoran Milanović (foto: STA)

Zoran Milanović je postal peti predsednik Hrvaške. Po preštetih glasov volivcev je namreč Milanović dobil 52,70 odstotka glasov, dosedanja predsednica Kolinda Grabar-Kitarović pa 47,30 odstotka glasov, kažejo podatki hrvaške državne volilne komisije. Volilo je 55 odstotkov volilnih upravičencev, skupaj 3.734.115. Vse kaže na to, da so zmago Milanoviću omogočili podporniki Miroslava Škora, ki so glasovali z neveljavnimi glasovnicami – teh je bilo kar 89.375.

Na to je opozoril tudi predsednik stranke HDZ Andrej Plenković, ki je dejal, da je bila dinamika neveljavnih glasovnic izredno pomembna in je določila pot drugega kroga. “To, da smo imeli več kot štiri odstotke neveljavnih glasovnic pomeni, da so nekateri volivci glasovnice namerno uničili in tudi to so določena sporočila”, je dejal Plenković in dodal, da bi bila razlika v glasovih 10 tisoč v prid Kolinde Grabar-Kitarović, če ne bi bilo toliko neveljavnih glasovnic.

Državna volilna komisija je namreč sporočila, da je bilo kar 4,36 odstotkov neveljavnih glasovnic, torej 89.375 državljanov se je odločilo, da bodo uničili svoje glasovnice.

Foto: Hrvaška državna volilna komisija

Mnogi podporniki Miroslava Škora, ki ni prišel v drugi krog volitev, so vseeno svojo podporo izrazili z neveljavnimi glasovnicami, jih slikali in objavili na družbenih omrežjih.

Foto: družbena omrežja

 

Lana Božič