fbpx

[Video] Socialisti ponoreli, ker je hrvaška predsednica izjavila, da je bila Jugoslavija za železno zaveso

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. (Foto: epa)

V soboto, 26. oktobra 2019 so hrvaški predsednici Kolindi Grabar Kitarović podelili Fullbrightovo nagrado za življenske dosežke. Omenjena nagrada se od leta 2000 dalje podeljuje Fullbrightovim štipendistom za izjemne dosežke na področju kulture, državništva in širjenja mej človeške modrosti, empatije ter dojemanja. A več pozornosti kot podelitev priznanja je na Hrvaškem in Sloveniji povzročila izjava hrvaške predsednice, da je bila Jugoslavija za železno zaveso.

“Ne morem povedati, kako veliko mi pomeni ta nagrada,” je na podelitvi v Washingtonu v svojem govoru povedala hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

A namesto vseh ostalih stvari, ki jih je omenila Grabar-Kitarovićeva v svojem govoru je pozornost kritikov tako na Hrvaškem kot tudi v Sloveniji, kakor poroča MIA, pritegnil njen komentar, da je bila dekle “z napačne strani železne zavese”, ki je sanjalo o mestih kjer so ljudje imeli svobodo izbire in so lahko izrazili svoje mnenje.

Zaradi komentarja o železni zavesi je marsikateri jugofil začel hiperventilirati. Na hrvaško predsednico se je vsul plaz kritik raznih zgodovinarjev, dežurnih komentatorjev in ostalih koritnikov komunistična partije, ki so hiteli na vsak način dokazovati, da se Grabar-Kitarovićeva moti, ali pa vsaj, da Jugoslavija ni bila za železno zaveso.

Komentar glede železne zavese je njene kritike še posebej žulil. V nadaljnjih nastopih je Grabar-Kitarovićeva pojasnila, da si definicije, do kam je segala železna zavesa, ki je delila Vzhodni in Zahodni blok ni sama izmislila, temveč je to definicija, ki jo je že leta 1946 na svojem obisku v ZDA na Westminster Collegeu podal britanski premier v času II. svetovne vojne Winston Churchill.

“Churchill je povedal, da se je železna zavesa spustila od Szczecina na Baltiku do Trsta na Jadranskem morju in so za njo ostale vse prestolnice srednjevropske kulture med katere je takrat vključil tudi Beograd. Ne glede na to kako so se stvari spreminjali, ali je bil kdo neuvrščen ali ne, ni bil nevtralen,” je novinarjem pojasnila Grabar-Kitarovićeva.

30 let kasneje še vedno poveličevanje komunistične Jugoslavije
“Naj me, prosim vas, nihče ne prepričuje v življenje kakršnega ni bilo. Vsi smo šli čez bivšo Jugoslavijo, vsi vemo kako je bilo potovati z rdečim potnim listom, kakšna ponižanja smo doživljali, kaj je pomenilo plačati depozit,” je zavrnila kritike hrvaška predsednica.

“Če se komu toži za bivšo Jugoslavijo, lahko za teden dni uvedemo bivšo Jugoslavijo,” je zbranim po poročanju Kamenjara predlagala Grabar-Kitarovičeva. “Veste kdo bo imel največ od tega? Jaz osebno, ker če boste rekli karkoli proti meni boste končali na Golem otoku.”

S tem je hrvaška predsednica jasno demonstrirala, kakšno je bilo stanje v Jugoslaviji pod Komunistično partijo, koliko je bilo svobode govora in kakšna je bila svoboda proste izbire.

Ivan Šokić