[Video] Socialisti ponoreli, ker je hrvaška predsednica izjavila, da je bila Jugoslavija za železno zaveso

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović. (Foto: epa)

V soboto, 26. oktobra 2019 so hrvaški predsednici Kolindi Grabar Kitarović podelili Fullbrightovo nagrado za življenske dosežke. Omenjena nagrada se od leta 2000 dalje podeljuje Fullbrightovim štipendistom za izjemne dosežke na področju kulture, državništva in širjenja mej človeške modrosti, empatije ter dojemanja. A več pozornosti kot podelitev priznanja je na Hrvaškem in Sloveniji povzročila izjava hrvaške predsednice, da je bila Jugoslavija za železno zaveso.

“Ne morem povedati, kako veliko mi pomeni ta nagrada,” je na podelitvi v Washingtonu v svojem govoru povedala hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović.

A namesto vseh ostalih stvari, ki jih je omenila Grabar-Kitarovićeva v svojem govoru je pozornost kritikov tako na Hrvaškem kot tudi v Sloveniji, kakor poroča MIA, pritegnil njen komentar, da je bila dekle “z napačne strani železne zavese”, ki je sanjalo o mestih kjer so ljudje imeli svobodo izbire in so lahko izrazili svoje mnenje.

Zaradi komentarja o železni zavesi je marsikateri jugofil začel hiperventilirati. Na hrvaško predsednico se je vsul plaz kritik raznih zgodovinarjev, dežurnih komentatorjev in ostalih koritnikov komunistična partije, ki so hiteli na vsak način dokazovati, da se Grabar-Kitarovićeva moti, ali pa vsaj, da Jugoslavija ni bila za železno zaveso.

Komentar glede železne zavese je njene kritike še posebej žulil. V nadaljnjih nastopih je Grabar-Kitarovićeva pojasnila, da si definicije, do kam je segala železna zavesa, ki je delila Vzhodni in Zahodni blok ni sama izmislila, temveč je to definicija, ki jo je že leta 1946 na svojem obisku v ZDA na Westminster Collegeu podal britanski premier v času II. svetovne vojne Winston Churchill.

“Churchill je povedal, da se je železna zavesa spustila od Szczecina na Baltiku do Trsta na Jadranskem morju in so za njo ostale vse prestolnice srednjevropske kulture med katere je takrat vključil tudi Beograd. Ne glede na to kako so se stvari spreminjali, ali je bil kdo neuvrščen ali ne, ni bil nevtralen,” je novinarjem pojasnila Grabar-Kitarovićeva.

30 let kasneje še vedno poveličevanje komunistične Jugoslavije
“Naj me, prosim vas, nihče ne prepričuje v življenje kakršnega ni bilo. Vsi smo šli čez bivšo Jugoslavijo, vsi vemo kako je bilo potovati z rdečim potnim listom, kakšna ponižanja smo doživljali, kaj je pomenilo plačati depozit,” je zavrnila kritike hrvaška predsednica.

“Če se komu toži za bivšo Jugoslavijo, lahko za teden dni uvedemo bivšo Jugoslavijo,” je zbranim po poročanju Kamenjara predlagala Grabar-Kitarovičeva. “Veste kdo bo imel največ od tega? Jaz osebno, ker če boste rekli karkoli proti meni boste končali na Golem otoku.”

S tem je hrvaška predsednica jasno demonstrirala, kakšno je bilo stanje v Jugoslaviji pod Komunistično partijo, koliko je bilo svobode govora in kakšna je bila svoboda proste izbire.

Ivan Šokić

 • trbouc

  Nimajo samo Hrvati Kolinde – mi jo imamo doma, vsak dan skače po gnoju in znese eno jajčko.

  • Anton

   Bratuškova ne nosi jajc. Samo angleško ne zna.

   • Steiermark

    kokodaka pa vseeno!

   • primorec

    Neverjetno, našo Kolindo takoj primerjate z Bratuškovo. Mi smo imeli Kolindo doma prej preden so jo imeli Hrvati. Naša kura je stara šest let, ima rjavo perje, skače po gnoju, nese jajca in je prava kokoš.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Samo butl je lahko jugonostalgik. Sicer pa ne samo goli otok ampak par-nepar, redukcija elektrike, šverc.komerc (v Trst po cunje smo hodile…) hiper inflacija……… itd itdi

  • Unikatna

   Vrečke si potreboval za dinarje…

   Zakaj tolikšno poveličevanje YU? Stare bi še nekako razumela, da se jim kolca, ampak mladih ne razumem.
   Takrat tisti z rdečo knjižico, so imeli vse privilegije…večina naroda je bila tiho in so samo kimali…

   • AlternativaZaSlovenijo

    Kateri mladi? Kateri stari? Gre samo za ljudi, ki se jim izteka biološka ura. Mlad boli … za Slovenijo, kaj šele za nekaj kar ne obstaja. Ajd, so še neki zblojenci na fdv-ju tipa mesečniki in falirani študenti.. Ti zblojenci pa nimajo kam razen v parlament, kjer trosijo buče.

    • Unikatna

     Si že vse sam napisal..

   • Steiermark

    Res je, kateri pa nismo kimali in nismo molčali, smo pa bili vse, do 1991, pod udarom in nadzorom udbe….

  • Steiermark

   Ne smeš pozabiti, da smo bili žrtve vseh teh redukcij elektrike itd. mi, ki so nam poveljevali balkansko titoistični kreteni (kot še vedno), z zreduciranimi možgani in izpod 70 , IQ!

   • AlternativaZaSlovenijo

    Nisem pozabil, ker sem to doživljal.

 • tramal

  Vsem komunajzerjem ki žalujejo za jugi ,dati svojo državo,da bodo vsi skupaj objokavali poraz .Predlagam da jim Hrvati odstopijo goli otok za njihovo državo.

  • AlternativaZaSlovenijo

   Škoda otoka, naj naredijo virtualno resničnost.

  • Steiermark

   Mislim, da je za njih bolj primerno Kosovo ali kar Albanija!

 • kralj matjaž

  Saj socialisti niso nikoli živeli za železno zaveso. Oni so imeli vse izobilje zahoda na račun ljudi.

  • AlternativaZaSlovenijo

   jp, takrat smo takim rekli rdeča buržuazija.

  • Steiermark

   *******************************************************, čista resnica! Bravo!

 • AlternativaZaSlovenijo

  Komunizem je umsko paraliziral Slovence, to je problem, za te zgoraj pa ne moreš reči drugega kot da so mentalno zaostali. In ta mentalna zaostalost je povzročila toliko gorja in trpljenja v tej deželi. Posledica te mentalne zaostalosti je pa zlo. In to se vidi na vsakem koraku tu v Sloveniji. Vse gre hudiču v rit!

 • NoName

  Jugoslavijo bi se šli ljudje ala Kordiš, Mesec pa Tomička in Makarovićka pa njim podobni, saj imajo radi na račun drugih na lovorikah počivati.
  Tisti, ki je ponavadi totalno neuspešen bi bil rad socialist in je povsem za, da bi drugi, ki so kaj ustvarili delili s takimi danzgubami.

  • Steiermark

   Ne, da bi delili, ampak, si enostavno prisvojili – kar so počeli pred 1991, ter počnejo še danes: po službah, kjer vladajo potomci umazane udbovske golazni, imajo delavce – sužnje, ki delajo, “šefi” – direktorji itd. (s kelnerskimi izušnjami) pa se podpisujejo pod njihova dela in kasirajo nagrade itd., medtem o njihovi sužnji “zaslužijo” enega črnega in enega belega!

   • NoName

    Natanko tako, Mesec baje nima niti enega dneva delovne dobe v kakšni firmi, falirani ekonomist bluzi o stvareh, ki jim ni dorasel.

 • Black_hawk

  Če bi jaz bil v Ameriki, bi povedal da je Slovenija bila nasilno priključena balkancem, ki so nas izkoriščali. In to se dogaja še danes.

  • Anton

   Ne bo več dolgo. Večina avtohtonih Slovencev je lenuhov.

   • Steiermark

    Ti si pa verjetno “avtohtoni” balkanec, ki nisi došao da radiš, nego da zaradiš (brez dela, kot to danes počnejo tvoji bratje z arabije in afrike)!

    • Anton

     Ne narobe si zastopu. Ne bomo več dolgo delali za južnake. Premalo nas je delavno aktivnih. Mladim pa piha na dušo ultralenuh Mesec.

  • Steiermark

   In za to se lahko zahvalimo maistru, ki nas je najprej okupiral (Štajersko in Prekmurje), nato pa nas pustil na milost in nemilost svoji ljubljeni drhali, srbom, ki nam še danes komandirajo in nas ropajo!

   • Anton

    Zadnja okupacija se je zgodila na Petrolu.

   • Black_hawk

    Sva istih misli.

 • Black_hawk

  To je ena redkih Hrvatov ki jo je motila Jugoslavija, večina njih se je v jugi neverjetno dobro počutila. Imeli so svojega pastirja, govorijo srbsko, edini ki ne nikoli nismo spadali v Jugo smo bili Slovenci.

 • xtc

  Hja zgodovinska resnica boli levake -sdocialiste in komuniste -SFRJ je pač bila za Železno zaveso-skratka komunističen totalitaren blok z brez demokracije in več špiclji na prebivalca kot celo CCCP.

 • antimur

  Kaj je kučanisti, oziroma levifašisti, pa še kako smo bili za železno zaveso. Da se je pa pizdun in zločinec Tito priklanjal tudi zahodu, je bil edini vzrok to, da bi brez njih pocrkali od lakote. Sicer pa te golazni komunajzerske tako ne moreš razumeti, med WWII so nam v hrani in orožju pomagali predvsem zavezniki, ta banda se je pa po božansko klanjala SSSR in njenemu zločincu Stalinu. Razumi kdor more.

 • skorpijon93

  ja gola resnica, bravo Kolinda, Slovenci vi pa se zgledujte po češki republiki, kjer med drugim tudi evra nimajo, ne sprejemajo muslimanov

  • Steiermark

   Brez Evra bi bili že neštetič pred bankrotom in z 2000 % devalvacijo, kot v komunizmu!

   • skorpijon93

    blagor Čehom !!! niso neumni oa tudi lustracijo so izvedli, nimajo narodnih izdajalcev

    • Steiermark

     Moraš pa poznati situacijo Čehov, ki v primerjavi z Slovenijo, razen z. vojsko, kot mi z jla, niso bili oz . imajo mmed sabo le manjše število rusov in ne kot pri nas, ko so jugosi oz. srbi, postali kar dobra polovica prebivalcev v Sloveniji in si za dosego “volilnih ciljev” dovažajo , začasno, vedno nove volilce, neslovence , ki po njihovi zaslugi postaajo socialni podpiranci in privilegiranci

 • Anton

  Samo še mi Slovenci……

 • karlina

  Churchill je povedal, da se je železna zavesa spustila od Szczecina na Baltiku do Trsta na Jadranskem morju in so za njo ostale vse prestolnice srednjevropske kulture med katere je takrat vključil tudi Beograd.

  O ,to bo pa še kako zelo, zelo držalo, saj sem tam nekje leta 1978, potovala s pevskim zborom, prav do Szczecina, na gostovanje, videla berlinski zid in pred poljsko mejo doživela nekaj grozovitega-na nas otroke, mladino, so merili z brzostrelkami in vsi smo morali iti iz avtobusa, pregledali so nam vso prtljago. Na Poljskem pa sem , ko sem stanovala pri neki družini, doživela takšno revščino, da se ne da napisati, pa je bil oče policaj, že mi , v Jugoslaviji smo bili revni-na Poljskem pa najbolj revni od revnih.

 • Peter dolenc

  Lahko se globoko zamislimo, kje smo. Imamo komedijanta za predsednika vlade in narcisoidnega predsednika države, ki je rdeč pod kožo bil in bo.Oba skupaj Kolindi ne sežeta niti do gležnjev. Zato s. Slovenija izgubi vsak duel s Hrvaško.Mogoče nas bo pa to le spametovalo.

 • NoName

  Kolinda je prava predsednica, ki se bori proti komunistom na svoj način, ne pa naš Pahor, ki se hodi slikat pod rdečo zvezdo in zanemarja dejstvo, da smo se ravno zaradi tega kar ta zvezda predstavlja odcepili.

 • Amerikanc

  Hrvatje so na dobri poti, saj Kitarovička za razliko od naših dveh partijskih klovnov (Borčija in Šarkota), ni obremenjena s starim partijskim režimom.